Knjaževac: Veselinović sa članovima sindikata u “Falc East-u“!!!


Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović razgovarao je juče u Knjaževcu sa članovima sindikata u “Falc East-u“

Foto: sloga.org.rs

Veselinović se sa kolegama sastao u prepunoj sali Doma kulture, gde se razgovaralo na temu nedavno održane spontane obustave rada, uključivanja Udruženih sindikata Srbije Sloga u ceo proces i registracije sindikata u Italijanskoj fabrici za proizvodnju obuće i repromaterijala “Falc East“.

On se okupljenima nakon uvodnih reči Vladimira Dragičevića, predsednika sindikata Sloga Falc East obratio okupljenima i čestitao im na hrabrosti i istrajnosti da se bore za svoja prava.

– Vi ste firma za primer kako radnici solidarnošću i slogom mogu da ostvare svoj cilj. Bio sam iznanađen dešavinja u Falc Eastu kada sam saznao da su radnici krenuli u štrajk za svoja prava. Priznajem, nisam bio optimista, jer znam da je nekoliko pokušaja pre toga loše prošlo i da su završeni neuspešno, poput onih u Juri i Geoxu, gde su organizatori i inicijatori kažnjeni. Vaši zahtevi su bili opravdani, bili ste složni i istrajni i zato ste uspeli, rekao je Veselinović.

Veselinović se tom prilikom zahvalio i kolegama iz Vojnog sindikata i ratnih veterana koji su Udružene sindikate Srbije „Sloga“ prepoznali kao jedini pravi radnički sindikat i uputili ih da mu se obrate i zatraže pomoć i logistiku, što je i učinjeno.

– Mogu da vam kažem da smo odmah reagovali, kako medijski da alarmiramo javnost, tako i organizaciono, jer se naš poverenik iz Niša Bratislav Bata Ilić odmah pojavio kod vas i bio sa vama do samog kraja i potpisivanja protokola.

Čalnik Sloge je obavestio prisutne članove da je rešenjem Ministarstva za rad u rekordnom roku, kome izražava zahvalnost, Sindikat Sloga u njihovoj fabrici i zvanično registrovan, i da sada treba da se radi na kolektivnom ugovoru kako bi se poboljšale i zarade i sam položaj radnika.

„Sva potrebna pomoć u tome biće vam obezbeđena“, istakao je Veselinović.

Podsećanja radi, potpisivanjem Protokola između predstavnika „Sloge“ sa jedne i ovlašćenog lica “Falc East sa druge, i Opštine Knjaževac kao garanta, završena je nedavno održana spontana obustava rada.

Pored isplate novčane pomoći svim radnicima, dogovoreno je da zaposleni neće snositi posledice zbog obustave rada, već će se kroz obostrano razumevanje i bez ucena pristupiti daljem unapređenju dijaloga, usklađivanju pojedinačnih ugovora o radu, izradi pravilnika o sistematizaciji, vodeći pritom računa o najboljim interesima i zaposlenih i kompanije.

Protokolom je predviđeno da će se po dobijanju rešenja o registraciji i sticanja statusa reprezentativnog sindikata pristupiti postupku pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora između poslodavca i reprezentativnog sindikata.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, sada kao zvanično registrovani u “Falc East“ Knjaževac, jedini su registrovani sindikat, imaju više od 650 članova i time ispunjavaju uslov za reprezentativnost i početak kolektivnog pregovaranja – navodi se u saopštenju Informativne službe Udruženih sindikata Srbije Sloga
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *