Knjaževčanka u najužem izboru za prestižnu nagradu Austrijskog Državnog radija


Knjaževčanka Jelena Micić student završne godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beču na odseku za Tekstualnu skulpturu, u najužem izboru za prestižnu nagradu „Ö1 Talentstipendium Bildende Kunst” – Nagradu Austrijskog Državnog radija Ö1 za likovne umetnosti.

Rođena 1986. godine u Knjaževcu, gde je i završila osnovnu i srednju školu. Radila kao saradnik u nastavi na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u klasi za Figurativno slikarstvo. Trenutno pomaže Studentsku Uniju Akademije u odeljku sa socijalnu politiku i kao referent za finansijska pitanja. Radi kao asistent u bečkoj galeriji „Raum mit Licht” za konceptualnu fotografiju. Jedan od osnivača neformalne grupe UMETNIK. Stipendista „Švedskog Instituta” i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Kao dobitnik stipendije „kültür gemma!” sarađuje sa IG Bildende Kunst u Beču na projektu uvođenja izložbenih honorara za umetnike u Austriji, kao i u pripremanju pregovora sa predstavnicima austrijskih državnih institucija. Učestvovala na rezidencijalnim programima u Lincu, Austrija „Haus der Frau” i na „41. Jalovičkoj koloniji”. Izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U konkurenciji za nagradu su studenti 4 austrijska Univerziteta umetnosti, uključujući i Akademiju likovnih umetnosti na kojoj i sama studira. U svojoj prezentaciji predstavlja sebe i svoj rad (na nemačkom), u ateljeu Akademije i u bakinom ljubičastom radničkom odelu. U pitanju je rad  Bojna polja  to su mrežice od voća i povrća koje su ručno spajane i postavljene u prostor kao polu-transparentni zidovi i Bojne probe.

U koliko želite da učestvujete u online glasanju i podržite umetnicu iz našeg kraja to možete uraditi već od danas na adresi https://oe1.orf.at/artikel/650165 klikom na sanduče ikonicu (automatski se otvori prozor sa svim informacijama). I glasanje se vrši slanjem  maila na adresu [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *