Kompanija Delta Holding ulaže u zaječarska sela Dubočane i Mala Jasikova!


„Naše selo“ – naziv je novog projekta Delta Holdinga, kojim kompanija želi da pokrene razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i obnovu sela u Srbiji.

Za početak projekta odabrana su sela Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara i danas su tu odluku njihovim žiteljima saopštili predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Delta će pomagati meštanima dva odabrana sela da značajno unaprede nivo poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mestu i dovedu ih na nivo kakav imaju sela u razvijenim delovima Evrope. Stručnjaci Delta Agrara savetovaće poljoprivrednike u zaštiti i gajenju voća, izboru sorti voća i rasa životinja i njihovom pravilnom uzgoju, kao i svim drugim poslovima od kojih zavisi uspeh poljoprivredne proizvodnje. Kako bi projekat učinila održivim, Delta će garantovati otkup proizvedene robe, jer je plasman do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.

„Ja smatram da u Srbiji ima dosta problema, a jedan od najvećih problema je nestanak sela. Naše selo nestaje, Srbija nestaje, u poslednjih 6 godina Srbiju je napustilo 600.000 hiljada ljudi. Očekuje se, prema nekim predviđanjima, da će Srbija u 2019. godinu ući sa manje od 7 miliona stanovnika. Svi mi moramo da se uključimo u rešavanje tog problema. Mi danas imamo 650 hektara jabuka, naši prinosi su oko 70 tona, ali kreću se i do 90. Dolazeći ovde video sam voćnjake, ti voćnjaci su prevaziđeni, nisu to voćnjaci kakvi su Deltini, i kakve treba da ima danas seljak. Oko 80% jabuka koje rodi, mi izvozimo. Imamo odlične rezultate u izvozu, ali i na domaćem tržištu. Vrlo rado ćemo i vama da predložimo da uđete u zasade, ne mora hektar, neka bude zasad od 50 ari jabuka. Mi mislimo da naš čovek može da obezbedi prihod od 1.000 evra mesečno. Ovde osim jabuka, imamo i trešnje koje se na inostranom tržištu, u Londonu, Parizu, prodaju od po 5 evra po kilogramu. Mi smo ovde eksperimentalno stavili i grožđe, ali ne za vino, već stono grožđe. Imamo i šljive izuzetnog kvaliteta koje možemo da izvozimo. Takođe smo aktuelni i u govedarstvu i tu postižemo izvanredne rezultate. Sve je to ono čime se treba baviti ovde, a naši ljudi će biti prisutni ovde sa vama i glavni cilj je da sve ono što smo mi postigli u našoj kompaniji, postignete i vi. Da biste sve ovo vi ostvarili, potrebna je investicija, 250 miliona evra u poljoprivredu, a da bismo to rešili pozvali smo Erste banku, banku sa kojom Delta radi, ona će pratiti vaš razvoj, davati određene kredite za delatnost za koju se odlučite. Ona će davati beskamatne kredite. Banka će malo pomoći, a ostalu kamatu će Delta pokrivati iz svojih kredita. Dakle, dobijate kredit, ne veliki, jer ne smete mnogo da se zadužite, ali sa kamatom nula. Nudimo znanje, ako imamo dovoljno znanja, možemo da postignemo rezultate, zatim kredite, a sve što rodi na vašem imanju i u štalama, otkupljujemo. Vi, ako možete nekom bolje da prodate, prodajte. Ako nemate mogućnosti, Delta će otkupiti. I u jednom i u drugom selu pogledaćemo školu i domove kulture da sredimo, da se pozabavimo i time. Takođe, imamo i kooperaciju u svim ovim domenima. Od nas možete uzeti na primer svinje, a otplaćivati prasićima ili na razne načine, ali o tome ćemo posebno razgovarati. Ovo je jedan pilot projekat, da vidimo da li jedno selo u Srbiji može da živi poput austrijskog, nemačkog sela… Mislim da možemo“, rekao je Miroslav Mišković.

Projektom je planirano i poboljšanje kulturnog i društvenog života u ovim selima i to donacijom sredstava za obnovu ustanova koje su važne za život celog sela, kao što su škola, dom kulture, dom zdravlja, i organizacijom kulturnih i zabavnih događaja. Cilj je da se u što kraćem roku život u selima Dubočane i Mala Jasikova učini kvalitetnijim, za sadašnje meštane, i za one koji su ova sela napustili u potrazi za boljom budućnošću. Dugoročni cilj projekta je da ova naselja dostignu nivo modernih evropskih sela i povratak dela odseljenog stanovništva, posebno mladih pojedinica i porodica.

„Dolaskom Delta kompanije na ovo područje, mi smo dobili partnera sa kojim možemo da se konsultujemo šta je to najbolje za sve nas, jer tamo gde dođe kompanija koja ostvaruje veliki profit, ona se trudi da ulaže u ono što je profitabilno, a to je putokaz svima nama šta treba da radimo. Delta kompanija je videla da ovaj kraj raspolaže potencijalima, da imamo ono što nam je Bog dao, pa su se ka nama i okrenuli. U ovom njihovom projektu sam odmah prepoznao šansu za naša sela. Za početak, projektom su obuhvaćena dva sela Dubočane i Mala Jasikova. U njima će Delta raditi ono što treba da se radi, a to je da pomogne onim domaćinstvima koja zaista žele da ulažu svoj rad, trud, zemljište, ono što je generacijama sticano, a da Delta uloži i deo svoga novca, ali pre svega stručno znanje. I ostala sela će doći na red, da meštani drugih sela ne pomisle da neće ovaj projekat biti realizovan i u njihovim selima. Ovo je početak, i nadam se da će vrlo brzo da se pokažu plodovi rada, i da će nam to biti putokaz, kako treba da radimo, u šta da ulažemo. Naša deca su svuda po svetu, upravo zato što nije postojao plan, što nije imao ko da otkupljuje proizvode. Otišli su „trbuhom za kruhom“ umesto da žive na svojim imanjima i od svoje zemlje. Dovoljno smo bogati kao zemlja, i pametni kao ljudi, samo je potrebno da sledimo one koji znaju kako se to radi. Uveliko radimo na tome da put od Salaša, do priključka kod Koprivnice, a kasnije i priključka na glavnu Timočku magistralu, sredimo, jer infrastruktura jeste problem. Sokake smo počeli da sređujemo, ali je to daleko od toga, kako na kraju treba da izgleda. Nadam se da će uz pomoć Kompanije „Delta“, 2021. godine, ova slika sela biti mnogo lepša, i da će ovde mnogi dolaziti da vide kako je to kad se udruže javni i privatni sektor“, rekao je Boško Ničić – gradonačelnik grada Zaječara.

Projekat „Naše selo“ pokrenut je uz punu podršku lokalne zajednice. Grad Zaječar ne samo da ohrabruje ulazak meštana u ovu akciju, već nagoveštava i svoje uključivanje i mogućnost širenja akcije na druga sela u ovom delu istočne Srbije.

Autor: deltaholding.rs/istocnevesti.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *