Krajinska berba 2019


Tradicionalna manfestacija „Krajinska berba“, u organizaciji Udruženja „Rogljevačke pivice”, MZ Rogljevo i Turističke organizacije opštine Negotin, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i pomoć brojnih sponzora održana je minulog vikenda na Rogljevačkim pivnicama.

foto negotin.rs

Ovogodišnja manifestacija, kojom se već nekoliko godina najavljuje berba u negotinskom vinogorju, privukla je veliki broj posetilaca. Otvrarajući manifestaciju Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin istakao je da kvalitet našeg vinogora kroz uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i razvoj turizma a koji nas izdvaja u odnosu na druge krajeva zemlje, moramo unaprediti.

foto negotin.rs

Veliki koraci su već učinjeni, neki su vidljivi, neki još uvek ne, ali na sledećoj Krajinskoj berbi, nadam se da ćemo svi moći da budemo zadovoljni onim što će biti učinjeno.Reč je rekonstrukciji kompleksa Negotinskih pivnica, jedinstvenih kamenih naselja koje će biti uređene, zahvaljujući podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, naše Vlade, nadležnog ministarstva i Nemačke razvojne agencije GIZ. Napomenuću da je proces komasacije u delu četiri katastarske opštine uveliko u toku i da će se nastaviti komasacijom i u preostalim katastarskim opštinama. Najavili smo rekonstrukciju putne mreže i možemo biti zadovoljni urađenim. U ovoj godini u timočkom delu opštine, novim asfaltom prekriveno je do sada,6 kilometara puta. Reč je o delu puta ka Smedovcu i deonici koja je završena pre par dana, od Rogljeva do Rajca. Očekuje nas i sanacija dela puta od Tamniča ka Braćevcu, u dužini od jednog kilometra. Delovi puta koji vode do Rajačkih i Rogljevačkih pivnica biće presvučeni asfaltom nakon postavljanja vodovodne i kanalizacione mreže. Očekuje nas veliki posao ali sa uređenjem pivnica, završetkom komasacije i uređenjem puteva bićemo mnogo privlačniji turistima koji dolaze u naš kraj.“ poručio je Veličković i poželeo svima uspešnu berbu grožđa.

foto negotin.rs

Nakon otvaranja usledio je odlazak u obližnji vinograd i svečani čin početka berbe, zatim kulturno-umetnički program u kome su učestvovali kao zdravičar Dragoslav Stanisavljević–Persinac iz Čubre, KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, društvo iz obližnjeg Bregova u Bugarskoj i orkestar „Zora“ . Više od tridesetak devojaka takmičilo se za titulu najbolje beračice grožđa koja je ove godine pripala Teodori Stojanoviić iz Negotina.

preuzeto negotin.rs




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *