Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa


Biblioteka iz Kladova, u danima obeležavanja manifestacije „Dani evropske baštine“ na temu „Nasleđe u fokusu“, priređuje promociju knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ autorskog tima  Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić.

Gosti promocije: pevačka grupa “Grivna” Osnovne muzičke škole “Konstantin Babić” iz Kladova pod rukovodstvom horovođe Jasenke Jovetić

Kladovo, četvrtak, 3. oktobar 2019. godine u 19 časova – Vila “Ruža” 

„Čini se da nema predela i naselja u Srbiji u kojima se, kako se to slikovito kaže, s kolena na koleno, ne prenose predanja iz bliže i dalje prošlosti“. Uvodeći čitaoca u štivo, upravo ovom rečenicom autori  knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić, počeli su svoje pisano kazivanje sažeto u publikaciji, koja je predstavljena Majdanpečanima. Namera im je bila da bogato foklorno nasleđe iz forme usmenog kazivanja, pretoče u pisanu reč. Tako će generacijama koje dolaze korice ove knjige sačuvati  legende i mitove o Gvozdenim vratima Atlantide, Girdapu, Šumskoj majci, Zmaju, Rusalkama, Suđenicama, Vili Ravijojli, Baba kaju, legendu o Zlatnom jezeru.

Ova knjiga, delom je produkt terenskog rada poslenika majdanpečke zavičajne ustanove i predstavlja svojevrsni književni vodič kroz čudesni svet Đerdapa.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *