Majdanpek: Geopriroda područja Majdanpeka i Čoke Marin


Na izložbi fotografija „Geopriroda područja Majdanpeka i Čoke Marin“, autora Periše Živkovića, koja je postavljena u susret obeležavanju Dana rudara, u majdanpečkom Muzeju, predstavljeno je stvaralaštvo prirode kroz makro i mikro snimke ruda i stena, u postupku iskopavanja od početka savremenog rudarenja 50-tih i 60-tih godina prošlog veka do današnjih dana.

c72faa6940e3b8312882aa5ee16111f6_XL

O istoriji rudarenja u ovom kraju, Živković je na otvaranju izložbe, govorio iz ličnog iskustva, i posebno se osvrćući na 2003. godinu, kada je posle završene faze istraživanja dubinskim bušenjem Čoka Marina otvorio jedan podzemni hodnik, simbolično nazvan Sveti Sava, dug 170 – 190 metara.

„Tako područja ležišta Majdanpek i Čoka Marin predstavljaju jedinstven primer u Evropi zbog prisustva raznovrsnih stena iz građe zemljine kore, a posebno zbog tipova i načina pojavljivanja ruda više metala, stoga smatram da sve što se radi u rudarstvu, treba da bude dokumentovano za neka sledeća pokolenja i da ovom modernom tehnologijom prave modele i iz toga kasnije ostavljaju materijal kojim se čuva kulturna baština“, naglasio je u izlaganju magistar Periša Živković
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *