Majdanpek: Odborniku zaplenili drva za ogrev


Nevolje sa zakonom Dragiše Anđelkovića iz Majdanpeka. Inspektori oduzeli 26 kubika jer nije bilo žiga.

srb-drva-andjelkovic-u-svo

Dragiša Anđelković, odbornik u SO Majdanpek, bio je zaprepašćen kada je doživeo da mu drva za ogrev, koja je posekao u sopstvenoj šumi, budu zaplenjena na železničkoj stanici.

– Kao vlasnik privatne šume podneo sam Šumskoj upravi u Majdanpeku molbu da isečem i prodam 26 kubika ogrevnog drveta – priča Anđelković. – Kada sam dobio sve neophodne papire, angažovao sam i platio radnike, isekao 26 kubika stabala, nakon čega ih je šumar označio žigom.

Anđelković je potom drvnu građu oterao do železničke stanice u Majdanpeku, gde je utovarena u vagon. Međutim, sutradan je doživeo šok, jer su drva bila zaplenjena!

– Došli su neki ljudi iz Kučeva, koji su se predstavili kao šumarska inspekcija – nastavlja Anđelković. – Šumara su prisilili da, bez mog prisustva, sačini zapisnik i zapleni mi drva. Uzalud im je objašnjavao da je sve po zakonu.

Odbornik iz Majdanpeka kaže da je za poštovanje zakona i da svakako treba sankcionisati bespravnu seču šuma. Ali, na sve to dodaje poprilično razočaran:

– Zaista ne razumem taj postupak – u neverici kaže Anđelković. – Pa, meni je lično šumar rekao da prevezem drva do Železničke stanice, gde će na njih udariti žig. Ali, po zakonu, kako mi je rečeno, žig je trebalo da bude udaren pre nego što su drva prevezena do stanice.

Tako je naš sagovornik, koji drva prodaje kako bi izdržavao porodicu i školovao decu, iz birokratskih razloga ostao bez imovine.

– Konkretno, u mom slučaju učinjeno je niz propusta – tvrdi Anđelković. – Prvo, koja je to komisija za oduzimanje drva, koju zakon poznaje. Zatim, koja su to lica koja se predstavljaju kao inspektori, a nisu bili uniformisani, niti su mi pokazali legitimacije.

– Meni tih 26 kubika drva znače mnogo, iako nije reč o prevelikoj sumi novca od prodaje – napominje sagovornik. – Zato ću, ako mi se šteta ne nadoknadi, biti prinuđen da podnesem prijave protiv odgovornih u šumskim upravama u Majdanpeku i Kučevu.

SAM JE KRIV

DEJAN Milosavljević, šef Šumske uprave u Majdanpeku, izjavio je, za “Novosti”, da su Anđelkoviću drva oduzeta po zakonu i da je sam kriv što se to desilo.

– Anđelković nije smeo da transportuje drva do železničke stanice bez propratnog lista i žiga – naglašava Milosavljević. – I to što je poslušao šumara i transportovao drva bez odgovarajuće dokumentacije, lično je njegova odgovornost.

(novosti)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *