Majdanpek: Teški dani za “IPM Majdanpek”


Mada sve manja, nada još postoji među zaposlenima u nekadašnjem ponosu Majdanpeka. –Ipak, od preostalih 268 radnika, 263 se prijavilo za socijalni program.

zlatara-1

Dok se uveliko završavaju poslovi oko povezivanja staža, socijalnog programa, razduženja, obezbeđenja imovine, tinja i nada da bi pre isteka 2015. godine mogao da bude raspisan još jedan javni poziv za privatizaciju.

Teški dani za “IPM Majdanpek”MAJDANPEK. – Nekadašnji ponos Majdanpeka, uzdanica i oslonac razvoja, majdanpečka “Industrija za preradu”, pod čijom kapom posluju “Zlatara Majdanpek” i “Megaplast” Donji Milanovac, prolazi kroz najveću krizu u svom postojanju. Od osnivanja, pre četiri decenije, nije bilo težeg perioda i samo raspisivanje novog, trećeg javnog poziva za privatizaciju, može da spreči stečaj već početkom naredne godine. Od preostalih 268 radnika preduzeća koje je pre 15 godina zapošljavalo više od dve hiljade, 263 se prijavilo za socijalni program i odlazak sa radnih mesta koja su njihovim porodicama obezbeđivala egzistenciju.

–Nismo se ovome nadali, verovali smo da Zlataru ovo ne može da zadesi – listom ponavljaju majdanpečke zlatarke i kažu da se na radnim mestima razdužuju, nadaju povezivanju staža i čekaju da socijalni program dobije “zeleno svetlo”. A onda, sa pripadajućom otpremninom, uz pomoć svojih porodica, da nekako stignu do penzija. Novo zaposlenje i ne spominju. Objašnjavaju: do posla ne mogu da dođu deca sa završenim fakultetima, a ne one. Tužne su i depresivne, kažu da ni tablete ne pomažu.

Teški dani za “IPM Majdanpek”Deo zaposlenih još ima pune ruke posla, jer povezivanje staža treba pripremiti, kao i dokumentaciju za socijalni program, a na drugoj strani se i pobrinuti da imovina preduzeća bude zaštićena i obezbeđena, bez obzira na dalji razvoj događaja.

Poslednjih dana u nezvaničnim krugovima pojavilo se nekoliko mogućih scenarija opstanka “Zlatare Majdanpek”. Zajedničko im je da se veruje da bi pre kraja 2015. godine moglo da dođe i do trećeg javnog poziva za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine ovog subjekta privatizacije. To bi moglo da odloži stečaj koji se u protivnom najavljuje već početkom naredne godine.

–Verujem i nadam se da će se za opstanak “Zlatare Majdanpek” pronaći rešenje, da će se, ipak, pojaviti kupac i omogućiti da ona nastavi rad – kaže Dejan Vagner, prvi čovek Opštine Majdanpek i naglašava da je zatvaranje i jednog radnog mesta veliki gubitak za ovu sredinu, ali da je baš zbog toga važno da fabrika dalje radi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *