Majdanpek: U Rudniku bakra Majdanpek montiran novi bager „komatsu“ PC 3000


Novi bager od danas raskriva nova rudna ležišta Južnog revira. – Pouzdana, kvalitetna i moćna mašina, koju odlikuju snaga (vodećeg u klasi), stabilnost, kapacitet i udobnost, punim kapacitetom startuje u ponedeljak, 12.juna

Foto: kolektiv.co.rs

Nova moćna mašina u rudarskoj opremi majdanpečkog Rudnika bakra, bager „komatsu“ PC 3000, od danas je na svom mestu, na radilištu “Istok” Južnog revira. Do ponedeljka, 12. juna, trajaće obuka bagerista koji, iako sa iskustvom rukovanja OK i bagerima PC 1 i PC2, od ovlašćenog servisera dobijaju dodatne instrukcije za upravljanje novom mašinom, a potom sledi rad punim kapacitetom.

– Primetili smo da su naši ljudi prilikom montaže bili izuzetno motivisani za rad, pokazujući, uz stručnost, želju da odgovore ovakvim izazovima i pomognu da moćna oprema i mašine što pre dođu do radilišta, – kaže pomoćnik direktora RBM-a za elektromašinstvo Bratislav Blagojević. Dodaje “da je sreće, pa da ovakve mašine možemo da obezbedimo češće, za montažu bi nam bilo potrebno manje vremena”.

Komentari o bageru „komatsu“ PC 3000 izuzetno su povoljni. Kao vodeći u klasi, on ima snagu, stabilnost, kapacitet kopanja i udobnost radnog mesta rukovaoca. Kašikom zahvata 16 kubnih metara, a kapacitet samog bagera je 2.000 tona po satu. Ima snagu motora 900 KV, 1.500 obrtaja, hidrauliku od 4.400 i zapreminu rezervoara od 2.670 litara. Reč je o pouzdanoj i visokokvalitetnoj mašini za rudarsku industriju, kažu upućeni.

Foto: kolektiv.co.rs

Poslovođa održavanja bagera Slavoljub Dinić, ima 40 godina staža u RBM-u i kaže da ga nimalo ne čudi to što serviseri iz Nemačke imaju samo reči hvale za zaposlene koji su sklapali moćnu mašinu. – Bager je sličan onima koje imamo. Od PC1 i PC2 ga razlikuje samo gabarit i neke sitne promene, pa je montaža protekla bez ikakvih problema, havarija, povreda. Veoma smo zadovoljni obavljenim poslom – ponosno priča Dinić.

Tehnički rukovodilac mašinske opreme majdanpečkog površinskog kopa Rodoljub Rajković, dodaje da je u odnosu na prethodne, novi bager PC 3000 mobilniji. – Brži je i bolji za rad u manjim “usecima”, a sa tehničke strane je savršen. Nije to badava najprodavaniji bager, u rudarstvu se baš takav najviše koristi.

Ovaj bager i druga novonabavljena oprema će svoje dobre karakteristike biti u prilici da pokaže u najskorije vreme. Istok, kao novo radilište “Južnog revira” predstavlja prvi i pravi ispit.

Preuzeto: kolektiv.co.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *