Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR“ -počinje večeras


Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR“, deseti po redu,  biće održan u zaječarskom teatru od 18.do 23.aprila 2019.godine. Učestvovaće  osam pozorišta iz Srbije , Kine, Francuske, Bugarske i Hrvatske. Na prigodnoj svečanosti  festival  će  u četvrtak 18. aprila u 19:00 sati otvoriti  Dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine.

Prve festivalske večeri biće izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta  „Mačak u čizmama“ reditelja Spasoja Ž. Milovanovića. U petak 19.aprila od 12:00  nastupiće ansambl  Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca sa predstavom „Crvenkapica“ , a od 19:00 sati Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Legenda o mesečevoj princezi“. U subotu 20.aprila  „Teatar de la Masju“ iz Nice u Francuskoj izvešće predstavu  „Skriptograf“  a glumci  Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca nastupiće sa predstavom „Ko nema u vugla, gugla“.  U nedelju 21.aprila najmlađa publika može pogledati predstavu  „Princeza na zrnu graška“ Državnog lutkarskog teatra Vidin iz Bugarske. U ponedeljak 22.aprila biće izvedena predstava  „Uspavana lepotica“ Narodnog  pozorišta  Priština . U utorak 23.aprila nastupiće Umetnički ansambl provincije Henan u Kini.Z a bugarsku i kinesku predstavu biće obezbeđen titl.

 Mališane će kao i predhodne godine  zabavljati  klovn Panajot Canev iz Pan teatra u Sofiji , a posebna atrakcija biće  Žena-skulptura i bacači vatre „Barbaronite duo“ , takođe iz Bugarske.U okviru dečjeg festivala biće organizovani  brojni prateći programi. U foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće otvoren štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, gde je urednik bio nedavno preminuli  Dobrica Erić, jedan od najznačajnijih srpskih pesnika  koji je dečjem festivalu poklonio himnu. Tokom trajanja dečjeg festivala  Dr Miodrag Maticki posetiće osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Zaječaru i školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ .Komplet karata za svih 6 festivalskih večeri je 1000 dinara, s tim što je za jednog roditelja ili pratioca komplet besplatan. Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *