Miloš Prvanović: Šta je to kiropraktika i kako ona leči?

Reč kiropraktika potiče od grčke reči koja znači “tretirano rukom.” Kiropraktika je najpopularnija grana alternativne medicine i ona leči prirodnim putem, bez medikamenata i operacija. Kiropraktika je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama 1895. godine, a za osnivača kiropraktike se smatra Dr Daniel David Palmer.

To je tradicionalna manuelna metoda lečenja koja koristi sveobuhvatno razumevanje ljudskog tela kako bi se rešili problemi i povratilo zdravlje.

Ceo koncept lečenja i preventive zasnovan je na naučnoj činjenici da vaše telo poseduje moć samo-isceljenja organizama podstaknuto prethodno navedenim tretmanima.

Ovo su komplementarne metode tretmana koje deblokiraju tenziju u tkivu, bilo to muskuloskeletno, visceralno ili neurološko tkivo. Na taj način oslobađa priklještene nerve /subluksacije, uganuća/ i uspostavlja bolju cirkulaciju. Navedeno dozvoljava bolju inervaciju i prokrvljenost tkiva i uspostavlja bolju pokretljivost, smanjuje i eliminiše bol i poboljšava funkciju i zdravlje i vraća ravnotežu organizmu.

Tretman dodirom i istezanjem-dekompresijom, koncetriše odnos između strukture tela-skelet, mišića, ligamenta i vezivnih tkiva i način na koji se telo kreće i funkcioniše. Posebna pažnja je posvećena kičmi koja je glavni kanal za prenos nervnih signala iz mozga do organa i ostalih delova tela. Smatra se da bolesti imaju veze sa abnormalnosti kičme i ograničenjima u zglobovima koja stvaraju stagnaciju i blokiraju slobodan protok energije (ki/bioenergija).

Koje su najčešće tegobe zbog kojih se osobe javljaju doktoru kiropraktike?

– Glavobolje
– Bolovi u vratu
– Smanjena ili bolna pokretljivost u vratnom dijelu kičme
– Osećaj težine u kičmi
– Bolovi koji se šire ka ramenima ili rukama
– Trnjenje u rukama i nogama
– Vrtoglavice
– Bolna kičma u grudnom dijelu
– Bol u donjem delu leđa (lumbago, išijas, spondiloza…)
– Diskus hernije, diskopatije
– Bolno ustajanje, sedanje, ležanje
– Kriva kičma – skolioza, kifoza…

Terapija kiropraktikom je potpuno bezbolna, čak i prija. Jedina neprijatnost moze biti zvuk koji se čuje pri kiropraktičkom namještanju.

Terapija može da traje od par minuta do skoro sat vremena, a dužina lečenja zavisi od stanja koje se tretira, a takođe i vrste terapije.

Tretmani moraju biti prilagođeni pacijentu!!!

Ukoliki imate bilo kakvih pitanja možete kontaktirati kiropraktičara i atlasologa Miloša Prvanovića u ordinaciji Centra kiropraktike “PREPOROD” gde možete zakazati i Vaš BESPLATAN pregled ili putem telefona 0631788818
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *