MINISTAR ZDRAVLjA POSETIO ZC “KLADOVO”


U službi onkologije ZC “Kladovo” ministar zdravlja Zlatibor Lončar pustio je u rad savremeni aparat za brahiterapiju, odnosno unutrašnje zračenje onkoloških pacijenata. Nova mašina američkog proizvođača „Varijan“, kupljena za pola miliona evra doprineće kvalitetnijem lečenju pacijenata, budući da je reč o aparatu koji omogućava kompletnu zračnu terapiju karcinoma ginekološke regije, odnosno maksimum terapijske doze na tumor, uz poštedu okolnog zdravog tkiva. Uz podršku države novi aparat zamenio je stari koji je bio u funkciji 45 godina, odnosno od 1974.često se kvario i otišao je u zasluženu penziju.

foto kladovo.org.rs

Kada sam prošli put bio ovde, u decembru 2018. godine, rečeno mi je da imaju aparat za brahiterapiju iz 1974. godine, kada je i otvoren ovaj centar, i da taj aparat više ne može da zadovolji potrebe jer je više u kvaru nego što radi. Tada sam obećao da ćemo taj problem rešiti, nabaviti novi aparat i sve ono što je neophodno da bi to funkcionisalo – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Osim obnavljanja opreme uz podršku države uskoro kreću i radovi na uređenju ZC “Kladovo” poručio je ministar zdravlja.

Opština je uradila projekat, stvoreni su uslovi za realizaciju složenog posla, mislim da ćemo, uz rekonstrukciju, nabaviti još jedan akcelerator i sve ono što je od druge opreme neophodno – dodao je Lončar.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *