Ministarstvo kulture u akciji “Ostani kod kuće uz kulturu”


Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sopštilo je da iako su ustanove i organizacije u oblasti kulture zatvorile svoja vrata za posetioce vodeći računa o zdravlju građana i poštujući mere Vlade uvedene zbog pandemije virusa Kovid-19, kultura nije i neće ostati nedostupna građanima.

Uz podršku brojnih ustanova kulture, civilnog sektora i umetnika u akciji “Ostani kod kuće uz kulturu”, u prethodnih deset dana objavljeno je više od 100 različitih sadržaja u digitalnoj formi – pozorišne predstave, dokumentarni i igrani filmovi, koncerti, dostupni preko Jutjub kanala.

Kako kažu u Ministarstvu, virtuelne ture muzeja, arheoloških lokaliteta, spomenika kulture, dostupne su na jedan klik, a knjige, časopisi i drugo štivo nalaze se na internet prezentacijama biblioteka, arhiva i izdavača, a uz to, deo sadržaja omogućen je na jezicima nacionalnih manjina i stranim jezicima, što je jako važno.

I u vremenu teškom i punom neizvesnosti za ceo svet, sektor kulture pokazao je svoju vitalnost i prilagodljivost korišćenjem digitalne tehnologije koja se pokazala od velikog značaja za rad u kriznim društvenim situacijama“, poručili su i zahvalili kulturnom i kreativnom sektoru na podršci i aktivnostima “u jačanju i oplemenjivanju duha u ovim složenim vremenima”.

Svoj digitalni sardžaj objavile su između ostalog i Jugoslovenska kinoteka, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti, biblioteke brojnih gradova Srbije, Narodni muzej, skoro sva pozorišta, Stari dvor i mnoge druge institucije kulture.

Spisak linkova ustanova koje učestuvuju u „OstaniKodKuće uz kulturu“ mogu se naći na sajtu Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *