Monodrama „Ispovest Dmitrija Karamazova“


Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo predstavlja svojoj publici monodramu „Ispovest Dmitrija Karamazova“ u izvođenju Nebojše Dugalića.

 

Ispovest Dmitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju dela romana F.M Dostojevskog u kome Dmitrij Karamazov, neposredno pred svoj sunovrat, u izmišljenom dijalogu s bratom Aljošom razmenjuje misli o izdaji, niskosti i dužnosti.

Karamazom odlučuje da svoj očaj kaže bratu Aljoši, njegovom „angelu na zemlji“, i da ga, iz bezizlaza zamoli za nemoguće – da od oca ište pomoć u novcu.

To je situacioni okvir događaja u kome se ispreda priča o mrtvom čvoru njihovih sudbina u koji su se nerazmrsivo zapleli i Dmitrij i otac i Ivan i Katarina Ivanovna i Grušenjka i svi oko njih, a Dmitrij Karamazov je onaj iz koga se ta nerazmrsivost izvija u vapaj da se razreši nerazrešivo …

„Nebojša Dugalić svoj nepresušni glumački talenat donosi raznovrsnim glumačkim izrazom tumačeći veliki broj različitih uloga uz neverovatnu mogućnost glumačkog preobražaja. Besprekorno tačno i strpljivo izgrađeni likovi Nebojše Dugalića prikazuju nam magiju glume u koju je glumac ugradio svoju individualnost i bogat glumački talenat pronalazeći suštinu u svakoj svojoj ulozi. Posedujući posebnu stvaralačku fantaziju i moć, likovi koje tumači su posebna umetnička dela izuzetne estetike i suverene stvaralačke kreativnosti.“

Petak, 15. novembar 2019. u 19 časova –  Galerija biblioteke u Kladovu.

Cena ulaznice je 200 dinara.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *