Na SVETSKOM prvenstvu iz fizike ZAJEČARKA ALEKSANDRA PETKOVIĆ SA SVOJIM TIMOM OSVOJILA BRONZU


Zaječarka Aleksandra Petković, koja pohađa Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu, nedavno se, sa svojim kolegama vratila okićena bronzom iz Poljske, gde su branili boje Srbije na Međunarodnom turniru mladih iz fizike.

foto radiomagnum.rs

Ova izuzetno nadarena Zaječarka, prva saznanje iz fizike stekla je u OŠ „Desanka Maksimović“, ali, iako je otišla iz svog rodnog grada na dalje školovanje, njen mentor je ostao zaječarski profesor fizike Mladen Šljivović.

Međunarodni turnir mladih iz fizike postoji preko 30 godina, a srpski tim je prvi put osvojio nagradu. Pored Aleksandre, u ekipi su bili i njeni školski drugovi iz iste niške gimnazije Dušan Igić i Vojin Ivković, kao i Braja Drakus, učenica Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije „Vuk Karažić“ u Trsteniku.

Srpski tim je mesecima pripremao zanimljive eksperimente pokušavajući da utvrdi koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju specifični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika. Pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u saopštenju.

Novi ciklus takmičenja počinje 1. avgusta kada će biti objavljeni novi istraživački zadaci na sajtu takmičenja iz fizike.

preuzeto radiomagnum.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *