Najavna konferencija Projekta Interreg – IPA Bugarska – Srbija


U ponedeljak 04. juna u Boljevcu održaće se Najavna konferencija Projekta Interreg – IPA Bugarska – Srbija prekogranične saradnje pod nazivom “Mere za uspostavljanje prevencija poplava i uslova brzog reagovanja u Čiprovcima i Boljevcu”.

Projekat se sprovodi pod vođstvom partnera ,,Chiprovtsi, Alternativa i Razvoj – CHAR”, Bugarska, uz učešće partnera opštine Boljevac i opštine Čiprovci, Bugarska. Projekat je započeo 12. decembra 2017. godine i njegovo trajanje je predviđeno 12 meseci.

Projekat će unaprediti razumevanje i saradnju medju partnerima, pogotovu u oblasti prevencija rizika od poplava i saniranja Stete. Zaštitom podrućja oko reka, koje su pod najvećim rizikom od poplava, podići će se značajno kvantitet i kvalitet zaštite i efikasnija proizvodnja poljoprivrednih proizvoda. Uz pomoć treninga za predstavnike i Bugarskih i Srpskih partnera unaprediće se spremnost i predstavnika lokalnih samouprava i stanovnika ugroženih sela da podignu prevenciju i reagovanje u kriznim situacijama na viši nivo.

Projekat se provodi sa ciljem postizanja sledećih specifičnih ciljeva: investicije i oreme za smanjivanje rizika od poplava i otklanjanje štete, regulacije rečnih korita na reci Ogasta u Čiprovcima, Bugarska i izgradnja kapaciteta predstavnika lokalnih samouprava, kao i stanovnika ugorženih sela, istraživanje pretnji poplavama u prekograničnom regionu i izrada novih kriznih akcionih planova.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *