Najbolja mesta za letovanje u Sitoniji


Sitonija je već godinama unazad jedna od omiljenih destinacija za letovanje ali i ona koju turisti najčešće biraju od “tri prsta” na Halkidikiju. Sama činjenica da je čitava obala ovog poluostrva puna prelepih gradića i još lepših plaža često nas može dovesti u nedoumicu po pitanju toga koje mesto treba izabrati za odmor.

Kao i uvek, sve zavisi od onoga što očekujete od letovanja. Dok neki jednostavno žele da pobegnu od svega i na miru uživaju u mirisu mora i maslina, drugi se pak odlučuju za aktivan odmor, praćen noćnim izlascima i dnevnim aktivnostima poput vožnje biciklom, planinarenja, ili jedrenja. Srećom, Sitonija pruža dovoljno opcija za svačiji džep i ukus a nakon što saznate šta sve možete očekivati od njenih letovališta, biće vam neuporedivo lakše da donesete konačan sud.

Sarti važi za najpopularnije mesto u Sitoniji a za to postoji i dobar razlog. Upravo u Sartiju možete pronaći najraznovrsniji ponudu vila, hotela, plaža, i zabave. Pored 3 kilometra dugačke pešačke zone, u Sartiju se nalazi i mnoštvo zabavnih parkova idealnih za mališane dok se odrasli mogu razmrdati u nekim od njegovih mnogih klubova i diskoteka. Naravno, ovakva šarenolika ponuda zanimacija ima i svoju cenu jer morate biti spremni da se nosite sa stotinama ostalih turista, pogotovo u špicu sezone između juna i avgusta. Iako je glavna gradska plaža u Sartiju obično puna kupača, možete izbeći gužve ako se uputite ka nekoj od obližnjih plaža, uključujući Platanici, Armenistis, Doherio, Portokali, i mnoge druge plaže koje se nalaze na svega nekoliko minuta vožnje od Sartija.

Nikiti se nalazi samoj sredini između zapadne i istočne strane poluostrva što ga čini izuzetno pogodnim za izlete na razne plaže i ostale lokacije na Sitoniji. Dragulj Nikitija je njegova veličanstvena plaža a po mišljenju mnogih koji su tamo letovali, u Nikitiju se nalazi i najbolja pešačka zona koju krase mnogi barovi, restorani, picerije, i pregršt zabavnih centara. Za one koji žele da se distanciraju od vreve i graje, najbolji deo grada predstavlja onaj koji se nalazi sa desne strane luke. U blizini Nikitija nalazi se još nekoliko odličnih plaža pa je u tom smislu ovo mesto savršeno kao baza za dalje istraživanje i razgledanje Sitonije.

Sikia je mestašce koje se zapravo uopšte ne nalazi na obali već je smešteno u brdima Sitonije. Zbog svoje specifične i gotovo nepristupačne pozicije, u Sikiu turisti retko odlaze i upravo zbog toga je i sama ponuda smeštaja vrlo oskudna, sa samo jednim marketom, tavernom, i kafićem. Ako se pitate zašto se Sikia uopšte nalazi na ovoj listi, upravo pored nje se nalazi jedna od najlepših plaža na čitavom Halkidikiju. Dugačka je skoro 2 kilometra i na njoj gotovo nikad nema gužva, čak i u samom jeku sezone što je čini idealno za sve one koji cene mir i tišinu. Pored toga, Sikia je od Sartija udaljena svega 8 kilometara ali je isto tako u neposrednoj blizini još dve fantastične plaže, Klimatarija i Kalamici. Zbog lokacije na kojoj se Sikia nalazi, cene smeštaja su mnogo niže nego na ostalim mestima pa se neki odlučuju da letuju baš ovde jer je veoma lako stići do ostalih mesta u Sitoniji sa velikom lakoćom pored toga što je samo letovanje vrlo priuštivo.

Neos Marmaras je najživahnije mesto u Sitoniji. U njemu postoje dve plaže koje se nalaze na različitim delovima grada pa je zato poželjno odabrati smeštaj koji će vam omogućiti da budete blizu barem jedne od njih. Neos Marmaras je brdovit pa je stoga važno da se odlučite za lokaciju sa koje nećete morati mnogo da pešačite kako biste stigli do neke od dve plaže. Po mogućstvu, idealno je izabrati smeštaj koji se nalazi blizu šetališta, ne samo zato što se tu nalaze gototvo svi restorani i marketi već i što ćete sa lakoćom stići do plaže.

Toroni se nalazi na severnom delu poluostrva i idealan je za porodice sa malom decom. Plaža je peščana i retko kada ćete na njoj zateći gužvu a pored toga, na njoj se nalazi i zabavni park za mališane. Smeštaj u Toroniju je znatno jeftiniji nego u ostalim gradićima a Sarti se nalazi na svega pola sat vožnje tako da lako možete upotpuniti odmor i izletom do njega. Sve u svemu, Toroni važi za mesto gde turisti uglavnom idu da se odmore u pravom smislu te reči, bez prevelikih gužvi i buke a to porodicama sa malom decom može mnogo da znači.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *