Nebo nad zaječarskim okrugom – ZAŠTIĆENO!!!


Održana je 37. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga na kojoj je razmatran Izveštaj o pripremjenosti sistema odbrane od grada na području Okruga i spremnosti jedinica lokalne samouprave za učešće u sprovođenju protigradne odbrane. Na sednici je bilo reči i o pripremjenosti Odeljenja za vanredne situacije Zaječara za zaštitu od požara, na području Okruga, u letnjem periodu. Takođe se govorilo o mogućim problemima u vodosnabdevanju za vreme letnjeg perioda i spremnosti jedinica lokalne samouprave za obezbeđivanje vode za piće. Preventivno se i na vreme deluje kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Inače, svedoci smo jednog vrlo nestabilnog proleća u izuzetno nestabilnim vremenskim prilikama sa olujama i gradom, koji ne prate samo Srbiji već i područje cele Evrope. Timočka krajina i Zaječarski upravni okrug na sreću do sada nisu bili zahvaćeni ovakvim dejstvima, ali se preventivno treba delovati, konstatovano je na današnjoj sednici.

„Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije bilo dejstava protivgradnih stanica i naših strelaca. Međutim, bitno je napomenuti da je država Srbija 2017. godine iz budžetnih rezervi izdvojila 100 miliona dinara, kao i Vojvodina 44 miliona, za nabavku novih protivgradnih raketa, čime su nebo nad Srbijom i usevi i dobra umnogome zaštićeniji nego što su bili do sada. Postoje velike razlike u pogledu Timočke krajine, Srbije i našeg Okruga po broju raketa. Pojedine lokalne samouprave su već izdvojile dodatna sredstva za nabavku i time su broj protivgradnih raketa na stanicama u značajnoj meri podigli. Prosek raketa na protivgradnim stanicama u Zaječarskom okrugu je 5,7, što je više nego prethodnih godina. To znači da su usevi i dobra u Zaječarskom okrugu bezbedniji. Mi se nadamo da neće biti nekih ekstremnijih neprilika koje bi mogle da ugroze ljude i materijalna dobra“, istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Sa druge strane, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednom periodu predstoji nam 50-ak tropskih dana, koji mogu ugroziti useve, dobra i ljude. Tim povodom upućena je preporuka svim lokalnim samoupravama da putem medija, inspekcijskih i komunalnih službi upozoravaju građane da se pridržavaju mera i uputstava koje su neophodne kada su takve ekstremne temperature u pitanju, a posebno poljoprivrednike. Biće oformljena i posebna radna grupa Štaba za vanredne situacije Okružnog štaba koja će pratiti situaciju.

„Sledi nam žetva, a znamo da pojedini poljoprivrednici pokušavaju da očiste svoje parcele spaljivanjem strništa što u značajnoj meri može ugroziti njive i useve u okruženju. Toga je prošle godine bilo, evidentirano je oko 210 požara na otvorenom ali nije bilo nekih većih materijalnih šteta. Prošle godine je najveći požar bio na Rtnju gde je i bio angažovan najveći broj stručnih lica vatrogasnih ekipa, kao i ljudi u gašenju“, dodao je načelnik Paunović.

Pored članova Saveta Zaječarskog upravnog okruga i članova Okružnog štaba za vanredne situacije sednici su prisustvovali i Branimir Matić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru, Igor Dimitrijević, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona, Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara, Vesna Stanković, gradski većnik zadužena za poljoprivredu, kao i predstavnici Gradske uprave koji obavljaju poslove iz obasti poljoprivrede, odnosno protivgradne zaštite.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *