Negotin: Izložba “Nasleđe i priroda” – FOTO


U utorak, 19. septembra 2017. godine, u okviru Dana evropske baštine, u galeriji Muzeja Haduk Veljka, otvorena je izložba „Nasleđe i priroda“, autorke Emile Petrović, višeg kustosa Muzeja Krajine.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Izložbu su otvorili učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u klasi profesorke solo pevanja Ane Pavlić, nakon čega se prisutnima obratio direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković. Direktor Muzeja predstavio je posetiocima program kojim se Muzej pridružuje ovogodišnjoj manifestaciji Dani evropske baštine, nakon čega se prisutnima obratila autorka izložbe Emila Petrović. „Muzejska izložba „Nasleđe i priroda“ omogućava ljudima da se povežu sa prirodom i vide različite kulturne vrednosti.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Etnološke karakteristike izložbe približavaju posetiocu odnos ljudi i prirode u svojoj lokalnoj zajednici, kao i potrebu da se ona sačuva za buduće generacije. Izložba se sastoji iz četiri celine, karakteristične za ovaj deo Srbije.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Prva celina posvećena je vodi, druga celina posvećena je hlebu, treću čine muzealije koje pokazuju tradicionalno pravljenje meda, dok je u četvrtoj celini predstavljeno tradicionalno vinogradarstvo.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Ova multimedijalna izložba obuhvata eksponate iz etnološke i umetničke zbirke Muzeja Krajine, audio zapise iz prirode, fotografije prirode, kao i proizvode dobijeni iz prirode.“, istakla je u svom obraćanju etnolog-antropolog Emila Petrović.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Zatim je posetioce sa proizvodnjom meda i tradicionalnim, kao i savremenim načinom pčelarstva upoznao poljoprivredni savetnik Dragan Radosavljević iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Na kraju su posetioci mogli da uživaju u etno pesmama u izvedbi Vionere Paunović. Negotinci će moći da pogledaju izložbu do sredine oktobra.

Foto: muzejkrajine.org.rs

Preuzeto: muzejkrajine.org.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *