Negotin: Izložba slika iz Legata Ljubice Cuce Sokić


U Galeriji Doma kulture, u okviru 51. festivala „Mokranjčevi dani“ otvorena je izložba slika iz Legata Ljubice Cuce Sokić.Izložbu je nakon uvodnih reči mr Milana Radosavljevića, urednika likovnog programa Doma kulture otvorio Filip Brusić, koji je ukratko i predstavio Kuću Legata .

izlozba_legat_09-09-2016

Uloga Ljubice Cuce Sokić u rađanju same ideje osnivanja Kuće legata, a zatim i u konkretnoj pomoći da se ta zamisao realizuje, od izuzetnog je značaja. Zajedno sa Nedeljkom Gvozdenovićem, koji bi se mogao smatrati začetnikom te ideje, delila je ne samo susedstvo njihovih ateljea u zadužbini Ilije M. Kolarca, već daleko više, slikarstvo intimizma, pravca u kome ovo dvoje umetnika kao da su se nadmetali ko ume tiše, suzdržanije, poetičnije da tumači lepotu „obične“ svakodnevice. Osim stilske, delili su očigledno i jednu misaonu „kuhinju“ u kojoj se „krčkalo“ mnogo toga, između ostalog zamisao o uspostavljanju Kuće legata u Beogradu. Nije slučajno da je baš od ovo dvoje umetnika potekla altruistička, humana i, kako se pokazalo, vizionarska ideja, da prostor današnje galerije u Knez Mihajlovoj 46 bude dom ne samo njihovim legatima – ne samo memorijalni prostor Nedeljka Gvozdenovića, kako stoji u pravnim aktima – već dom za sve postojeće i buduće legate i kolekcije koje zavređuju da budu izložene.

Kuću legata je osnovala 21. jula 2004. godine Skupština grada Beograda. Od kraja 2006. i početka 2007. godine, niz darodavaca poklanja svoje dugo čuvane zbirke: Olga Jevrić, koja poklanja značajnu zbirku od 44 skulpture, zatim Nada i Sonja Šerban, kćerka i supruga slikara Milenka Šerbana, koje poklanjaju izbor iz Šerbanovog stvaralaštva – 35 slika, ali i vrsnu kolekciju njegovih prijatelja (18 dela Šerbanovih savremenika) kao i manju kolekciju dela primenjene umetnosti. Legat sastavljen od 30 dela iz različitih faza tada poklanja i naša savremenica Milena Jeftić Ničeva Kostić, kao nagoveštaj da će vrata Kuće legata biti otvorena i legatorima srednje i mlađe generacije.

Nešto kasnije, tokom 2007. godine, Skupština grada je zvanično prenela pravo staranja nad nekoliko legata Kući legata, i time se formirao – zasad postojeći – fond. Tada je i zvanično primljen Legat Nedeljka Gvozdenovića, ukupno 562 dela u različitim tehnikama. Primljena su i tri nepokretna legata: Legat Veljka i Mare Petrović, koji se sastoji od vile u ulici Teodora Drajzera br. 32, brojnih rukopisa, biblioteke i umetničkih slika i predmeta, Atelje Petra Lubarde u Iličićevoj ulici br. 1, koji je danas potpuno renoviran i poseduje reprezentativan izložbeni deo sa Lubardinim slikama, crtežima, ličnim predmetima, i Legat Rista Stijovića u ulici Vladete Kovačevića 18, bivši atelje vajara koji čuva zbirku umetnikovih skulptura. Od kraja 2015. godine u proceduri prijema su dva značajna legata, Legat Olge Jančić, koji se sastoji od 90 skulptura i poklonjen je gradu Beogradu znatno ranije, i jedan novi legat, legat nedavno preminulog vajara Koste Bogdanovića.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *