Negotin: Jednokratna pomoć majkama sa više dece


U cilju podsticanja povećanja nataliteta u opštini Negotin, danas je predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović, majkama koje su u 2015. godini rodile treće, četvrto, peto i svako naredno dete, uručio jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10 000 dinara.

pomoc_majkama_1

Obraćajući se majkama, predsednik opštine je istakao da je zdrava porodica osnova svakog društva.

„Opština Negotin drugu godinu zaredom iskazuje poštovanje prema majkama koje imaju više dece i koje se ne libe bilo kog truda da ulože radi podizanja svoje dece. Opština Negotin je pronašla način da ih ispoštuje i da njihov trud na odgovarajući način stimuliše i pokaže brigu za njih. Novčana sredstva su simbolična, ali zato Odlukom o finansijskoj podršci porodici gledamo da ta podrška bude značajnija u raznim oblastima, a jedna od njih je i kasnije tokom rasta dece i njihovog obrazovanja., Tako ćemo činiti i narednih godina uz procenu finansijskog stanja i porodice i budžeta opštine Negotin i shodno tome usklađivaćemo ovu vrstu pomoći, koju smo počeli da razvijamo i nadam se da će ona biti i veća narednih godina “ – istakao je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin, obraćajući se danas majkama.

Inicijativu za novčanu pomoć majkama sa više dece pokrenule su dr Dušica Josifović, v.d. direktora Doma zdravlja Negotin i dr Nadica Bogdanović, pedijatar.

„Danas je opština izledala malo drugačije, blistala je punim sjajem, baš onako kako treba da izgleda kuća puna dece. Ova naša akcija postaje tradicionalna. Prošle godine pomoć je dobilo 26 žena, ove godine ih je bilo 30. Opština je prepoznala problem našeg regiona da nestajemo, da odumiremo. Možda je ovo malo, ali ovo je tek početak, daće Bog pa ćemo sledeće godine biti izvojeno i više za ove namene. Meni je zaista zadovoljsto i čast što sam učestvovala u celoj priči, jer rađanje je privilegija i biti majka je zaista nešto posebno“ – rekla je dr Dušica Josifović, u svom obraćanju.

U ime majki kojima je danas dodeljena novčana pomoć, zahvalila se Emilija Milosavljević, majka četvoro dece, koja je pohvalila opštinu za brigu o majkama i najmlađim sugrađanima.

„Predivan povod za okupljanje ovih divnih hrabrih žena i lepa stvar što je opština prepoznala problem našeg društva, da žene slabo rađaju i što ovim skromnim, ali nekome značajnim sredstvima podstiče rađanje dece i razvoj porodice koja je osnov društva, mi znamo da bez porodice nema ničeg u društvu. Nadamo se da će naredne godine biti još više majki koje će dobiti ovu pomoć“.

Iz budžeta opštine Negotin za jednokratnu novčanu pomoć majkama trećeg, četvrtog, petog i svakog narednog deteta, izdvojeno je ove godine 300 000 dinara, preko Centra za socijalni rad, a na osnovu Zaključka koji je usvojen na poslednjoj sednici Opštinskog veća.

(negotin.rs)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *