Negotin: Koncert mešovitog hora “Sonja Marinković” iz Novog Sada


Petog dana festivala “Mokranjčevi dani”, na maloj sceni Bioskopa “Krajina”, nastupio je Mešoviti hor “Sonja Marinković” iz Novog Sada, pod upravom Dunje Deurić, pobednik natpevavanja horova na 51. Mokranjčevim danima.

Foto: negotin.rs

Mešovitom horu Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković”, uz pobedničku statuetu 51. Mokranjčevih dana, pripala je i čast da održi celovečernji koncert na ovogodišnjem festivalu.

Hor neguje muziku stranih i domaćih autora raznih epoha i stilova, a deo njihovog repertoara bila je u prilici da čuje i festivalska publika u Negotinu.

Hor je osnovan 1961. godine, kao jedna od prvih sekcija društva, a akademska sredina, tradicija i ugled Mešovitog hora doprinose potvrđivanju njegovog visokog umetničkog dometa – osvajanjem prestižnih nagrada na mnogobrojnim festivalima. Osnovni ciljevi sekcije su okupljanje talentovanih pevača, čuvanje i negovanje svetovne i duhovne horske umetnosti, razvijanje kulture i umetničkog amaterizma, učestvovanje na svečanostima, takmičenjima i drugim javnim nastupima. Pri ostvarivanju ovih ciljeva posebno se vodi računa o stručnoj muzičkoj nadgradnji pevača i razvijanju građanske svesti i akademskog života, čemu su svojim zalaganjem i umećem doprineli neki od najeminentnijih horskih dirigenata i muzičkih pedagoga: Imre Toplak, Hilda Pucarević, Nada Pavlov, Danijela Hodoba Leš, Jasmina Nešković i drugi.

Foto: negotin.rs

Tokom 2015. godine, kada je na mesto dirigenta došla Dunja Deurić, Hor je nastupao na mnogobrojnim festivalima takmičarskog karaktera, na kojima je osvojio prestižna priznanja, među kojima su: zlatne diplome na prvom međunarodnom festivalu omladinskih horova Rukovet za svet, na 39. Festivalu omladinskih horova Vojvodine i na drugom međunarodnom takmičenju horova Aleksandar Morfidis Nisis (Novi Sad), specijalne nagrade žirija i nagrade Udruženja kompozitora Bugarske na festivalu Černomorski zvuci (Balčik), zlatno odličje u kategoriji mešovitih horova i Grand Prix takmičenja na festivalu Majske muzičke svečanosti (Bijeljina), zlatno odličje i diploma laureata takmičenja na 52. festivalu muzičkih društava Vojvodine (Ruma) i niz drugih. Hor je takođe nastupao na festivalima i svečanostima revijalnog tipa, poput Evropskog dana jezika, KUSTUS-a 05, Festivala nauke, festivala Raspevana jelka , itd. Godine 2016. hor je ponovo osvojio Zlatnu diplomu na trećem takmičenju Aleksandar Morfidis Nisis (Novi Sad), kao i zlatnu plaketu i Grand Prix na prvom međunarodnom šampionatu horova Lege Artis u Tuzli. Na međunarodnom takmičenju Musica Eterna Roma (2016), a u okviru horskog festivala Meeting Music, hor je osvojio dve srebrne diplome u kategoriji mešovitih horova i u kategoriji duhovne muzike. U julu 2017. godine Hor je nagrađen srebrnom medaljom u kategoriji duhovne muzike i zlatnom medaljom u kategoriji kamernih horova na Interculture – 6. internacionalnom festivalu horova Anton Brukner u Lincu i kvalifikovao se za Horske olimpijske igre 2018. u Južnoj Africi. Mešoviti hor trenutno broji 30 pevača različitih profesija, a povezuje ih ljubav prema muzici, druženju i putovanjima. Okosnicu hora čine studenti Univerziteta u Novom Sadu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *