Negotin: Negotin uskoro osiguran od poplava


U opštini Negotin u toku su opsežni radovi na odbrani od poplava na lokacijama koje su prethodnih godina bile najkritičnije.

Foto: Promo

Foto: Promo

Tako će naselje Radujevački put čiji su delovi u vreme velikih padavina danima bili pod vodom biti uskoro sigurno od plavljenja. U tom delu grada rekonstruiše se odvodni kanal koji je zbog malog poprečnog preseka i brojnih prepreka i nanosa pravio velike problem stanovnicima naselja.

– Ovaj kanal je spas za nas, jer su nam nekoliko puta kuće i dvorišta bili pod vodom i po dve nedelje zato što su komšije pregrađivale ionako uzan i nefunkcionalan kanal – kaže Smiljana Veljković.

Radove sa 11,2 miliona dinara finansira iz budžeta Opština Negotin.

– Poprečni presek kanala je znatno veći nego što je bio i svi dosadašnji prolazi preko kanala, koje su uradili sami vlasnici objekata, biće uklonjeni i na osnovu projekta izgradiće se novi, koji će omogućiti nesmetano proticanje vode. Vrednost ovih radova je 11,2 miliona dinara iz finansiraju se iz budžeta opštine – rekao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin. Dodao je da je prilikom rekonstrukcije ulice Stefanije Mihajlović izgrađen i novi odvodni kanal u dužini od 140 metara, duž ulice JNA do kanala u Borskoj kojim bi trebalo da se reši problem sakupljanja vode na Bulevaru.

Milovanović kaže da se radi i kanalizacija i vodovodna mreža na Miloševskom putu, vrednosti 3,28 miliona dinara, a radove izvodi JKP “Badnjevo”.

Nasip na Dunavu

Parama Svetske banke u iznosu od 1,4 miliona evra privodi se kraju nasip na Dunavu kod Radujevca, dužine 2,7 kilometara, a širine četiri metra. Na taj način od plavljenja će biti zaštićeno jedino nebranjeno područje nizvodno od HE Đerdap, na tromeđi Srbije, Bugarske i Ruminije, koje predstavlja najnižu tačku u Srbiji sa nadmorskom visinom od svega 46 metara. Izgradnjom nasipa biće zaštićeno selo Radujevac čiji priobalni deo je u poslednjoj deceniji nekoliko puta bio pod vodom, a posredno i grad Negotin kojem je svaki put pretila opasnost od plavljenja upravo sa tog mesta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *