Negotin: Održan Međunarodni umetnički festival “Dunavski trougao”


U organizaciji Umetničkog udruženja „Krajinski krug“, i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, proteklog vikenda je u Negotinu održan Međunarodni umetnički festival „Dunavski trougao“. Manifestaciji, koja je organizovana u Todorčetovom konaku prisustvovao je i predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković.

Foto: negotin.rs

Nakon uvodnih reči Adama Puslojića, književnika i književnog prevodioca i Dragoljuba Firulović, negotinskog umetnika, osnivač i predsednik Krajinskog kruga i otvaranja festival “Dunavski trougao”, dodeljena je medalja FELIX ROMULIANA. Mirči Dineskuu, jednom od najvećih živih rumunskih pesnika, koji je do sada objavio više od 20 pesničkih knjiga i godinama je bio predsednik Udruženja pisaca Rumunije.

Festivalskoj publici prvog dana, predstavljen je i časopis “Riznica”. Na promociji su govorili Goran Vučković, Adam Puslojić, dr Mićo Cvijetić, Dragoslav Ilić, Zornica Klimentova, Diana Sirakova, Nenčo Slavčev i Slobodan Miljković.

Drugi dan Međunarodnog umetničkog festivala „Dunavski trougao“ počeo je prezentacijom filma „Kamen drvenog snevača“ reditelja Nebojše Ilića. Film je pokretna slika o Postanju, Poslanju i Posvećenju jedinstvenog srpskog slikara Bratislava Bate Anđelkovića. Priča je ispričana u duhu starozavetnog jezika, a scene i pejzaži kamena namerno su birani kao raritetni brendovi Srbije, poput jedinstvene Đavolje varoši, Caričinog grada, kanjona reke Vučjanke … To su biblijska mesta u Srbiji. Ovo je filmskim jezikom ispričana priča o smislu ljudskog života. U nastavku programa otvorena je izložba „Ikone na kamenu“ Bratislava Bate Anđelkovića.

Program u Negotinu završen je Pesničkim popodnevom u kome su učestvovali Mirča Dinesku, Zornica Klimentova, Diana Sirakova i Nenčo Slavčev iz Bugarske, Dušan Stojković, dr Mićo Cvijetić, Toma Mijović, dr Ljubiša Rajković Koželjac, Miloš Petković, Milen Milivojević, Živko Avramović, Višeslav Živanović, Mihajlo Vasiljević, Hadži Aca Kožokić, Danijela Barać Konstantinović, Adam Puslojić, Dragoljub Firulović, Vojislav Stanković i Goran Vučković. U muzičkom delu pesničkog popodneva nastupio je Bojan Čukić, na klaviru i gitarista Goran Stanković.

Učesnici pesničkog popodneva u večernjem terminu preselili su se u susedno Kladovo, gde je u okviru Međunarodnog umetničkog festivala – Dani Krajinskog kruga, koji kao pokrovitelj potpisuje Opština Negotin, a kao organizator Umetničko udruženje „Krajinski krug“ održano Pesničko veče.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *