Negotin: Održani 17. „Čučuk Stanini dani“ u Sikolu – FOTO


U Sikolu, rodnom mestu Čučuk Stane, životne saputnice najvećeg krajinskog junaka Hajduk Veljka Petrovića, održana je 17. po redu manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Čučuk Stanini dani“. Titulu sveukupnog pobednika poneo je KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Foto: negotin.rs

Manifestaciju, koja je i ove godine okupila veliki broj učesnika i kulturno-umetničkih društava, otvorio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

„Lepo je videti da meštani Sikola, godinama sa istom energijom i voljom, pristupaju organizaciji ove manifestacije, koja će za koju godinu zaokružiti dve decenije postojanja. Ovo je jedan od važnih programa koji za cilj ima očuvanje imena i postignuća značajnih ljudi koji su za svog života učinili da se za naš kraj čuje šire, van naše Krajine i time postali deo ne samo negotinske već i srpske istorije. Čuveni junak Hajduk Veljko čije herojstvo pominjemo kao lekciju koju moramo savladati i naučiti kako bismo na pravi način voleli i poštovali domovinu, u Čučuk Stani je prepoznao ono što je bilo i deo njegovog bića, herojstvo, neustrašivost i istrajnost.“ – rekao je između ostalog Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

Za priznanja ove tradicionalne manifestacije koja neguje etno baštinu, nadmetala su se kulturno-umetnička društva „Sloga“ iz Vražogrnca, “Mladost” iz Čitluka, “Rudna Glava” iz Rudne Glave, “Petar Radovanović” iz Zlota, KUD “Veterani” iz Bora, folklorni ansambl iz Negovanovaca opština Novo Selo iz Bugarske i domaćin “Čučuk Stana” iz Sikola, izvodeći igre, pesme i narodne umotvorine iz kraja iz koga dolaze.

Foto: negotin.rs

Prema oceni stručnog žirija, titulu sveukupnog pobednika ovogodišnjih „Čučuk Staninih dana“ poneo je KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota. Najbolji vokalni solista je Milica Ivanič iz Vražogrnca, a najbolji igrač Milica Stuparević iz Rudne Glave. Za negovanje igračke tradicije svoga kraja nagrađeno je kulturno umetničko društvo iz Rudne Glave, a žiri 17. „Čučuk Staninih dana“ ocenio je da su najbolju koreografiju izveli članovi folklornog ansambla “Veterani” iz Bora.

Foto: negotin.rs

I ove godine izabrana je naslednica Čučuk Stane. Ove godine to je Dejana Radisavljević iz Sikola. Za prvu pratilju izabrana je Mirjana Ivić, a za drugu Milica Plešić.

Foto: negotin.rs

Pokrovitelj 17. “Čučuk Staninih dana”, bila je Opština Negotin, u saradnji sa mesnom zajednicom Sikole i Kulturno umetničko društvom „Čučuk Stana“ iz Sikola.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *