Negotin: Promocija knjige “Arheologija Muzeja Krajine” u Pirotu


U subotu 12. avgusta od 20 časova u organizaciji Muzeja Ponišavlja biće održana promocija knjige Gordana Janjića ”Arheologija Muzeja Krajine”.

Foto: muzejkrajine

Prisutni gosti moći će da čuju nešto više o publikaciji u kojoj je po prvi put sakupljeno na jednom mestu sve najznačajnije u arheologiji Muzeja Krajine u Negotinu, koji bez prestanka obavlja svoju delatnost od 1934.godine, zbog čega spada u najstarije naše ustanove zaštite, a arheologija i arheološka zbirka su osnovni razlog osnivanja ove ustanove. Knjiga se takođe bavi i istorijatom formiranja arheološke kolekcije u muzeju, kao i istorijatom arheoloških istraživanja na prostoru Negotinske Krajine.

Autor publikacije Gordan Janjić, muzejski savetnik i raniji dugogodišnji direktor ove ustanove u kojoj radi gotovo tri decenije, arheolog po obrazovanju, a muzealac po opredeljenju, pristupom iskusnog poznavaoca arheologije prilazi tumačenju zadate teme imajući u vidu dva osnovna aspekta: formiranje arheološke zbirke Muzeja kroz istorijat arheoloških istraživanja i katalošku prezentaciju arheoloških predmeta. O ovoj publikaciji, zajedno sa autorom govoriće i dr Predrag Pejić kustos – arheolog Muzeja Ponišavlja Pirot.

Preuzeto: muzejkrajine
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *