Negotin: Višečlana porodica Marković dobila novi dom u Vidrovcu – FOTO


Zahvaljujući akciji Blic fondacije “Srcem za decu”, opštini Negotin i brojnim donatorima, devetočlana porodica Marković iz zaseoka Livađe, udaljenog 3,5 kilometra od Štubika, juče je smeštena u svoj novi dom u Vidrovcu.

Blic_fondacija_kuca_1

Nevenčani par, Cvetka Pavlović i Dejan Marković sa sedmoro dece, od kojih najstariji Aleksandar ima devet godina, a najmlađa Milica tek godinu dana, živeli su u jednoj prostoriji u zgradi gde je nekada bila staja, bez osnovnih uslova za život, a svoja četiri sina i tri kćeri podizali su od socijalne pomoći i povremenih poslova koje je Dejan obavljao po selu.

Blic_fondacija_kuca_2

Porodica je od juče smeštena u novouređenu kuću sa kuhinjom, kupatilom, odvojenim sobama za decu i roditelje i pomoćnim objektima, ukupne površene od oko 180 kvadrata na dva ara placa. Kupovinu kuće i njeno renoviranje finansirala je Blic fodnacija. Forma ideale donirala je kompletan nameštaj za opremanje kuće, a Centar bele tehnike se priključio akciji sa šporetom na drva i frižiderom. Ključeve novog doma porodici Marković uručio je Žika Nikolić, novinar RTS-a i promoter akcije.

Blic_fondacija_kuca_3

„Akcija Blic fondacije traje već tri godine. Za ove tri godine zbrinuli smo više od 400 mališana koji su živeli u izuzetno siromašnim porodicama. Radi se o deci koja nisu imala svoj dom, koja nisu imala gde da prespavaju, koja su bila gladna i bosa, koja nisu imala nikakve uslove za učenje, koja jednostavno nisu imala srećno detinjstvo. Jedno od takvih porodica je porodica Marković-Pavlović, sa sedmoro dece koji su do danas živeli u napuštenoj staji u jednom sobičku bez ikakvih uslova za normalan život. Zahvaljujući donatorima naše fondacije iz Kanade, koji su na jednoj donatorskoj večeri skupili pristojnu sumu novca mi smo kupili ovu kuću, a zahvaljujući drugim donatorima, mi smo je i uredili i obezbedili nameštaj i sve ono što je potrebno za normalan život“ – istakao je Velimir Perović, urednik humanitarne akcije „Srcem za decu“, Blic fondacije.

Blic_fondacija_kuca_4

Opština Negotin aktivno se uključila u realizaciju ove akcije, pruživši svu neophodnu podršku. O realizaciji je brinulo Odeljenje za društvene delatnosti, privredu i razvoj Opštinske uprave opštine Negotin, a preko Centra za socijalni rad lokalna samouprava je za porodicu obezbedila posteljinu i posuđe.

Blic_fondacija_kuca_5

„Hvala Bogu što smo dočekali ovaj trenutak, da porodica Marković živi u pristojnim uslovima, prvenstveno deci da se omogući normalan život u budućnosti. Opština je zajedno sa Blic fondacijom realizovala ovaj projekat kupovine kuće. Svu podršku koju smo mogli da damo ovoj akciji, mi smo dali i nadam se da smo u nekom realnom roku za naše prilike odgovorili na sve zahteve koji su bili potrebni da se realizuje ovaj projekat. Moram da istaknem aktivnosti stalno zaposlenih u Opštinskoj upravo koji su doprineli realizaciji ovog projekta, i da zahvalim drugim donatorima, koji su svojim sredstvima pomogli realizaciju akcije. Ja se nadam da neće samo ova porodica biti zbrinuta na ovaj način. Mi smo vodili razgovore sa predstavnicima Blic fondacije da se projekti ka zbrinjavanju porodica koje imaju ekonomske probleme nastavi na teritoriji opštine Negotin. Nažalost, sve je više mnogočlanih ugroženih porodica, kojima treba pomoć, i kao što je moto ove akcije Blic findacije „Srcem za decu“, sva naša srca treba da kucaju za decu i svu našu energiju trebamo da uložimo u to da deca žive u pristojnim uslovima“ – rekao je predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović.

Blic_fondacija_kuca_6

„Do škole sam do sada putovao po sat vremena, a sada samo pet minuta i jedva čekam da sutra upoznam svoje nove drugove. Svartio sam i do škole u Štubiku da se pozdravim sa drugarima iz razreda. Nadam se da ću na leto ponovo da ih vidim.“ – ponosno je prvim gostima u svom novom domu pričao najstariji član višečlane porodice Marković, Aleksandar, koji će od sutra sa svoja dva brata i sestrom Suzanom sutra krenuti u novu školu.

Blic_fondacija_kuca_7jpg

U akciju pomoći porodici Marković uključili su se i brojni donatori iz Negotina. Eliksir“ Prahovo donirao je 10 kubika ogrevnog drveta, trgovine „Aleksandrović“ i „Tekijanka“ donirale su pakete namirnica i sredstava za higijenu. Opremu za kuću donirali su i „Vladejić“, „Dragostan“ i „Alta boje“, kao i građani i meštani Vidrovca.

Blic_fondacija_kuca8

Blic_fondacija_kuca_9
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *