Negotin: Završeni 52.“ Mokranjčevi dani“ – FOTO


Izuzetnim nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije i i vrhunskog pijaniste Aleksandra Serdara pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića na maestralan način je završen 52. festival „ Mokranjčevi dani“ koji je ove godine, ocena je muzičkih stručnjaka i publike i više nego opravdao očekivanja.

Foto: negotin.rs

Simfonijski orkestar RTS-a je izvođenjem Askeze za veliki gudački orkestar i čelestu obeležio godišnjicu rođenja kompozitora Aleksandra Obradovića, jednog od najznačajnijih simfoničara druge polovine XX veka.

Proslavljeni pijanista Aleksandar Serdar izvođenjem nekoliko dela Ludviga van Betovena je oduševio publiku u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Koncert je završen izvođenjem prve i druge svite iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva. Negotinska publika je velikim aplauzom nagradila maestra Bojana Suđića i članove Simfonijskog orkestra RTS-a koji su sinoćnjim nastupom obeležili jubilej, 80 godina postojanja.

Foto: negotin.rs

Usledila je dodela plaketa pokroviteljima festivala i završna reč selektora prof. dr Sonje Marinković:

„Suočili smo se sa ogromnim izazovom na ovom festivalu. U sedam dana, 34 programa, iz oblasti muzike, likovne umetnosti, književnosti. Ovaj festival ćemo, nadam se, svi dugo nositi u srcu, misliti o ovome što smo doživeli,i ono što bi za mene bilo najvažnije da smo ostali dostojni veličini Mokranjčevog imena. Spremni smo da se suočavamo sa tradicijom i onom iz renesanse, i iz vekova koji su za nama, ali gledamo u budućnost. Poruka festivala je mnoštvo različitosti koje su živele u harmoniji“ – rekla je prof. Dr Marinković.

Foto: negotin.rs

52. festival „Mokranjčevi dani“ zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

„Ponosan sam što Negotin prepoznaju po našem Mokranjcu i što je naš grad, muzičko srce Srbije i mesto pravih vrednosti. Negotin je proteklih nedelju dana bio centar vrednih i izuzetnih kulturnih dešavanja u Srbiji. Ovogodišnja svetkovina, Mokranjcu u čast, je još jednom potvrdila da jedan mali grad na istoku Srbije, uz podršku vas, prijatelja i poštovaoca festivala, ostavlja trag u istoriji srpske muzike i umetnosti. Mokranjčevo stvaralaštvo, obilje vrhunskih horskih i kompozicija duhovne muzike, srpsko i svetsko muzičko blago, ove godine je u naš grad dovelo preko osam stotina umetnika i ljubitelja horskog pevanja. Smenjivali su umetnici, programi na ovoj sceni ali i drugim mestima u Negotinu. Master klasevi, koncerti tokom prepodneva, promocije, izložbe, večernji programi, umetnici svetskog glasa. Možemo slobodno reći – Festival za ponos! Zahvaljujem na velikoj pomoći Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, prijateljima i medijskim pokroviteljima festivala. Posebno zahvaljujem Programskoj komisiji, selektoru prof. dr Sonji Marinković, predsedniku komisije dr Branki Radović, i direktoru svečanosti, Renati Đurđević Stanković, koje su odmereno i znalački Mokranjčeve dane, pomerile na lestivicu iznad. Naša pomoć u osavremenjivanju i obogaćivanju festivala od nacionalnog značaja, neće izostati. Mokranjčev dar, njegovo besmrtno delo obavezuje nas na to. Hvala organizatoru, svim negotinskim insistucijama, pojednicima i publici bez koje festival ne bi opstao svih ovih godina. U ime Opštine Negotin, poštovaoca Mokranjčevog dela, Mokranjčevih sledbenika, i mojih dragih sugrađana proglašavam 52. Mokranjčeve dane završenim.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *