Nemački ambasador Tomas Šib u poseti Zaječaru


Danas je u poseti Zaječaru bio  ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Nj.E. Tomas Šib.

Ovom prilikom gradonačelnik Zječara je priredio prijem za ambasadora i u srdačnom i prijateljskom razgovoru pričali o planovima i projektima a pre svega o izgradnji energana na biomasu.

Deo projekata koji se tiču poboljšanja energetike i energetske situacije na području Zaječara, su projekti koji upravo idu preko  razvojnih agencija nemačkih . Kada govorim o tome pre svega mislim na energane na biomasu, od kojih je jedna trebala da se gradi na Kraljevici, snage 0,75 do 1.00 megavati, a premestili smo je ispod srednjoškolskog centra i tamo će se graditi, i o tome smo razgovarali, a druga je kod Medicinskog centra i ona će biti mnogo veća, snage 2,2 megavata Na biomasu su obe energane a naše preduzeće Timok održavanje je pre nekoliko dana sa svojim mašinama počelo proizvodnju i odlaganje biomase bez obzira na to kada će se završiti projekat igradnje energana” rekao je gradonačelnik zaječara Boško Ničić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na razvoj turizma koji je jedan od bitnijih faktora za grad Zaječar i rekao da će Feliks Romulijana biti nosilac turističke ponude grada i “magnet”  koji će privući turiste. I ovom prilikom poklonio poklonio repliku glave imperatora Galerija.

Ambasador Nemačke Tomas Šib se zahvalio na srdačnom dočeku u Zaječaru i na dobrodošlici od strane gradonačelnika.

Postoji ceo niz projekata koji su uspešno realizovani u sklopu razvojne saradnje sa Nemačkom, koji će se i nastaviti, pa i projekat u vezi sa biomasom. Nastavljamo tu saradnju sa ciljem da istočna Srbija bude spremna i pripreljena za ulazak u Evropsku uniju i da ekonomski bude spremana za tržište Evropske unije. Ujedno radimo na tome i savetujemo nemačkim kompanijama i investitorima da otvore svoje kompanije ovde u Zaječaru” rekao je ambasador.

Ambasador nemačke je sa gradonačelnikom obišao “OŠ Desanka Maksimović” , i prisustvovao predstavi u  Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” – “Punoletstvo”. U popodnevnim satima predviđen je sastanak u Regionalnoj privrednoj komori kao i poseta kancelariji “Društva Roma” u Zaječaru.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *