Novinarka Sonja Kamenković osvojila drugo mesto na takmičenju za istraživačko novinarstvo!!! VIDEO


Nagradu NUNS za najbolji televizijski ili radio prilog istraživačkog novinarstva je dobio Milan Nešić za seriju “Fantomski graditelji u ‘Činovničkoj koloniji'”, emitovan na Radiju Slobodna Evropa septembra i oktobra 2017. godine, dok su emisije iz serije Insajder “Javna preduzeća, tajne zloupotrebe”, na televiziji N1 juna 2017 Sonje Kamenković zauzele drugo mesto.

“Veoma sam ponosna. Ovaj uspeh ne bi bio moguć da nije bilo kolega iz Insajdera koje su mi pružile šansu da pokažem ono sto umem da radim i nastavim da učim od najboljih. Ovu nagradu posvećujem svim svojim istinoljubivim, pravdoljubivim i poštenim sugradjanima, a ima ih”, izjavila je Sonja Kamenković za Istočne vesti.

Nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u saradnji s Ambasadom SAD dodeljene su po 13. Put, a u konkurenciji je bilo pedesetak novinara, sa 115 medijskih tekstova i priloga.

Žiri su činili novinari Slobodan Arežina, Danica Vučenić, Milorad Ivanović i Veljko Popović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je pri uručenju nagrada koje je bilo na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, pozdravio trinaestogodišnje napore NUNS-a, kako je rekao, za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji.

“Energični i slobodni mediji su kao Sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti, stoga SAD podržava ove nagrade”, kazao je ambasador.

Ambasador je dodao da je po izveštaju “Fridom hausa” za 2018. godinu, opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ocenio je da danas nije lako biti novinar u Srbiji gde je etika “degradirana do nivoa mane”.

“U zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo. Ali Srbija je zemlja paradoksa gde je pomalo ekskluzivno biti novinar, biti hrabar i zastupati javni interes u društvu kojim dominira virus straha”, rekao je Lekić i dodao da biti novinar danas u Srbiji znači biti drugačiji od drugih.

Nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima pripala je Saši Stojkoviću za seriju tekstova za novine “Vranjske” u vreme gašenja tog nedeljnika, od jula do septembra 2017. godine.

Odlukom žirija, nagrada za najbolji onlajn prilog pripala je Bojani Pavlović za tri istraživačke priče o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i o slučaju “tetke iz Kanade”, objavljene na portalu KRIK septembra i oktobra 2017. i januara 2018. godine.

Nagrada NUNS-a za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *