Obeležavanje 80 godina iseljeničkog transporta poznat kao “Kladovo transport”


Udruženje građana “Trag” iz Kladova organizovalo je obeležavanje 80 godina iseljeničkog transporta poznat kao “Kladovo transport” sa preko 1300 jevrejskih izbeglica iz Srednje Evrope, zaustavljen na svom putu za Palestinu 1939. u Kladovu. Nemačka okupacija ih je zatekla u Kladovu a potom i tragična sudbina njihovog izmeštanja u Šabac gde su stradali u proleće 1942. Spašena je samo manja grupa dece.

15. i 16. oktobra 2019. godine priređene su edukativne radionice i propratni programi za učenike osnovne i srednje škole sa područja opštine Kladovo na temu vezanu za “Kladovo transport” i polaganje venaca na spomenik žrtvama.

U svečanom programu za građanstvo pod nazivom “Kladovo juče, danas, sutra”, učestvovali su Čedomila Marinković, prof istorije umetnosti, Davor Salom i Brane Popović članovi jevrejske opštine Beograd, Sonja Viličić NVO “Haver” Srbija, učenici i hor Osnovne muzičke škole “Konstantin Babić” iz Kladova i učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Prikazana je i izložba slika Mirjane Lehner-Dragić.

Projekat je realizovan zahvaljujući finanijskoj podršci Saveza jevrejskih opština Srbije.

Predsednica udruženja “Trag” iz Kladovo, ovogodišnji organizator skupa je Ivana Radulović Nikolić.

Podsećamo, 16. oktobra 2002. godine, nakon 62 godine, u znak sećanja na stradale Jevreje Kladovu je darovan spomenik jevrejskim žrtvama, koji potvrđuje da je Kladovo bio jedina mirna luka na putu za Obećanu zemlju.

Treba spomenuti, da se velika zasluga za “oživljavanje” zaboravljenog tragičnog događaja i podizanje spomenika žrtvama “Kladovo transport” duguje se Ranku Jakovljeviću iz Kladova.

Od 2002. godine, Opština Kladovo, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo i hotel “Đerdap” svake godine učestvuju u obeležavanju istorijskog događa “Kladovo transport”na različite načine i nastavlja sa iskazanim poštovanjem stradalima.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *