Obeležen Dan muzeja i slava Sv. Simeon i Ana


U prepunoj galeriji Mokranjčeve rodne kuće, u subotu 16. februara, kolektiv Muzeja Krajine proslavio je osamdeset i petu godišnjicu osnivanja i rada i slavu Sv. Simeona i Ane. Obeležavanju jubileja i slave negotinskog muzeja pored brojnih gostiju, direktora institucija, prisustvovali su i Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam i Ivan Veljković, pomoćnik predsednika.

Foto: negotin.rs

Nakon svečanog čina rezanja slavskog kolača koji su obavili sveštenici negotinskog arhijerejskog namesništva, okupljene goste pozdravio Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Trajković je podsetio na značaj ove kulturno-istorijske instutucije, kao i na aktivnosti koje je Muzej sproveo u prethodnom periodu. Bilo je reči i o prvom upravniku muzeja, Stojanu Mladenoviću, o kome je, za ovu priliku negotinski muzej izdao mini katalog sa Mladenovićevom biografijom, koju je muzeju ustupio Vladimir Radivojević, praunuk Stojana Mladenovića.Autori ovog, kao i druga dva, kataloga koja su bila promovisana su Ivica Trajković, direktor muzeja i Sanja Radosavljević, muzejski pedagog. Sanja Radosavljević je predstavila mini vodič „Muzej Krajine/ The Krajina Museum“, napomenuvši da je povodom jubileja urađen dvojezični vodič u kome su objedinjena sva tri objekta Muzeja. Potom je otvorena i izložba „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora Ivice Trajkovića i Sanje Radosavljević, koja će biti deo stalne postavke u galerijskom prostoru Mokranjčeve kuće.

Izložbom „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“ prikazan je delić bogate Mokranjčeve zaostavštine o kojoj Muzej Krajine brine već više od pedeset godina. U nastavku programa usledila je promocija najnovije publikacije Muzeja „Zbornik tekstova Nikole Plavšića objavljenih u časopisu za kulturu „Mokranjac“ (2000–2017.). O knjizi je govorio autor, Nikola Plavšić. Doprinos obeležavanju godišnjice i slave Muzeja svojim nastupom dao je Crkveni hor Hrama Sv. Trojice pod dirigentskom palicom Svetlane Kravčenko.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *