Obeležen Dan rođenja Stevana Mokranjca


Polaganjem cveća na spomen-bistu Stevana Mokranjca u dvorištu rodne kuće, rezanjem slavskog kolača, promocijom 20. broja časopisa „Mokranjac“ i koncertom učenika sa Odseka za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda juče je obeležen Dan rođenja slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

foto negotin.rs

Program obeležavanja 163. godišnjice od rođenja našeg znamenitog sugrađanina počeo je polaganjem cveća na spomen-bistu u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće. Cveće su položili u ime lokalne samouprave Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika SO Negotin i Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam. Cveće su položile i delegacije Doma kulture“Stevan Mokranjac“, Umetničke škole, Muzeja Krajine, kulturno-umetničkih društava iz Negotina i Mokranja, Hora Hrama „Svete Trojice“ i Osnovne škole iz Kobišnice.

foto negotin.rs

Svečani čin rezanja slavskog kolača, povodom slave negotinskog Doma kulture, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, brojnih institucija, saradnika, prijatelja, hora Crkve „Svete Trojice“ u Galeriji Doma kulture obavio je jerej Marko Pajčin.

foto negotin.rs

Pozdravnu reč prisutnim gostima na svečanosti u unutrašnjoj galeriji Doma kulture uputio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

foto negotin.rs

„ Početak godine u Negotinu u dane praznovanja najradosnijeg praznika okupi nas u Mokranjčevom dvorištu, rodnoj kući i gradu, da bismo proslavili važan dan za srpsku kulturu i muzičko nasleđe, dan rođenja našeg proslavljenog kompozitora Stevana Stojanovića i slavu Mokranjčeve porodice i negotinskog Doma kulture, koji nosi njegovo ime. Neprocenjivo blago koje je Mokranjac za svog života stvorio predstavlja jedinstvenu i savršenu umetnost. Umetnost koja nas obavezuje da svake godine sa posebnim pijetetom, Festival „Mokranjčevi dani“ organizujemo na najbolji mogući način, da pozdravimo naše prijatelje koji su vremenom prestali biti gosti i postali sastavni deo muzičke svečanosti ali i da pokušamo da privučemo nove ljude koji će nam se pridružiti u stvaranju novih Mokranjčevih poštovaoca i sledbenika, afirmaciji i očuvanju njegovog stvaralaštva“ istakao je predsednik Veličković, poručivši da je pred nama važan zadatak, kako učiniti 54. Mokranjčeve dane nezaboravnim zato što to naš Stevan Mokranjac zaslužuje.

foto negotin.rs

Usledila je promocija novog broja časopisa „Mokranjac“ na kojoj su govorili prof. Dr Sonja Marinković, selektor Festivala i urednik časopisa i Stefan Savić, muzikolog.

foto negotin.rs

U muzičkom delu programa nastupili su učenici sa Odseka za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje Muzičke škole Mokranjac iz Beograda koja ove godine obeležava značajan jubilej 120 godina postojanja i rada. Naš znameniti sugrađanin Stevan Stojanović Mokranjac bio je prvi direktor ove obrazovne institucije od 1899. godine do svoje smrti 1914. godine.

izvor negotin.rs

jeftine avio karte
TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *