Obeležen Svetski dan Roma u Zaječaru – FOTO


Bogatim kulturno umetničkim programom sinoć je u Domu kulture u Kotlujevc obeležen Svetski dan Roma.

Foto: zajecar.info

Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu Vujadin Milošević.

Foto: zajecar.info

Foto: zajecar.info

Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društvo Roma“ Zaječar je rekao da je obeležavanje tog dana od velike važnosti posebno za udruženje, koje je ove godine, posle 8 godina, ponovo formiralo Folklornu sekciju.

Foto: zajecar.info

Foto: zajecar.info

Svetski dan Roma je veoma važan u istoriji, kulturi i tradiciji romskog naroda. Tog dana je pre mnogo godina, tačnije 1990. godine zvanično donešena deklaracija o upotrebi službenog jezika, o svemu onome što danas ima romska zajednica.

Foto: zajecar.info

“Ovo je poseban dan za nas, zato što smo i posle 8 godina uspeli ponovo da formiramo Folklornu sekciju Društva Roma Zaječar koja je okosnica tradicije i kulture jednog naroda. Članovi ove sekcije su na poseban način uveličali ovaj dan. Zahvalio bih se Gradskoj upravi za angažovanje oko same organizacije, kao i kompaniji „Tekijanka” – istakao je Rašić.

Foto: zajecar.info

Prema rečima Milana Stankovića, pomoćnika gradonačelnika lokalna samouprava u Zaječaru će učiniti sve da pripadnici romske nacionalnosti i u narednom periodu budu uključeni u sve važne projekte koji su od velike važnosti za njih i za njihovo bolje sutra.

Foto: zajecar.info

“Roma je sve više, prisutni su u svim važnim projektima koji se tiču manjina. Zadovoljstvo je što imamo i puno Roma koji su visoko obrazovani i želim ispred grada čestitam Svetski dan Roma i da im poručim da će grad uvek podržati i njih i sve njihove projekte, i da se što više i što pre inferišu u društvu“, ovo je povodom obeležavanja Svetskog dana Roma”, rekao je Stanković.

Foto: zajecar.info

Učesnici su bili članovi Kulturno umetničkih društava “Mladost” i “Roma” iz Zaječara, kao i učenici osnovne škole „Đura Jakšić“.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *