Održan 9.MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM O UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA na Fakultetu za menadžment u Zaječaru


Na Fakultetu za menadžment u Zaječaru, organizovan  deveti Međunarodni simpozijum o upravljanju prirodnim resursima, sa ciljem da se definišu glavni problemi i predlože optimalna rešenja u oblasti ekonomije i menadžmenta prirodnih resursa.

foto radiomagnum.rs

Prirodni resursi, ekonomija, menadžment i ljudski resursi, održivi razvoj, zaštita životne sredine, energetika, organizaciono ponašanje i društveno odgovorno poslovanje, samo su neke od tema o kojima se govorilo na današnjem Međunarodnom simpozijumu, na Fakultetu za menadžment u Zaječaru. Simpozijum je okupio 117 učesnika iz Srbije i 23 iz inostranstva.

Ovo je sjajan skup ljudi iz regiona, a posebno mi je drago što su došli zainteresovani za ovu temu iz Bugarske, Crne gore i regiona, i nadam se da će ovde biti još mnogo simpozijuma na temu prirodnih resursa. Kada govorimo o prirodnim resursima, po mom mišljenju, ljudski resursi su najvažniji prirodni resursi. Jedino ljudski um nema limita, i to je jedini prirodni resurs koji se ne limitira, koji se uvek razvija i koji je održiv“, rekao je profesor doktor Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta.

foto radiomagnum.rs

Prema rečima akademika prof. dr Vasilija Isajeva, koji je na Simpozijumu govorio o specifičnostima upravljanja genetičkim resursima šumskih vrsta, obnavljanje i očuvanje prirodnih resursa prevazilazi trenutno poznavanje njegovog značaja ne za aktuelnu generaciju, nego i za generacije koje tek dolaze.

„Nije slučajno Zaječar izabran, imajući u vidu da istočna Srbija kao deo Balkanskog poluostrva obuhvata jako veliki potencijal različitih prirodnih potencijala i izvora, pre svega voda, rudnog bogatstva i bogatstva prirode, na prvom mestu šuma. S obzirom na to ovaj organizovani skup sa stranim učesnicima predstavlja jedan u nizu od doprinosa pre svega obaveštenja javnog mnjenja o značaju prirodnih resursa, koji je multifaktorijalan, ne samo sa privrednog, nego on ima i opšti, socijalni, istorijski, i time i kulturni značaj. Obnavljanje i očuvanje prirodnih resursa, prevazilazi trenutno poznavanje njegovog značaja ne za aktuelnu  generaciju, nego i za generacije koje dolaze, ne samo u direktnim proizvodima koji se danas koriste nego daleko više u onome šta će obezbediti za dolazeći generacije, Imajući u vidu klimatske promene i činjenicu da će u drugoj polovini 21. veka voda biti prirodni resurs zbog koga će nažalost, najverovatnije biti međunarodnih sukoba i ratova. Prezentovani referati na ovom skupu po njihovoj temi, izabrani predsedavajućiima i izabranim referentima predstavlja jedan od vrlo bitnih doprinosa razvoju ekološke, ekonomski  i socijalne svesti u Srbiji, ne samo u ovom istočnom delu gde je Zaječar prestonica“, rekao je Isajev.

Simpozijum predstavlja multidisciplinarnu platformu za istraživače iz različitih oblasti nauke i struke za razmenu znanja, ideja i iskustava koje će doprineti sagledavanju realne situacije u oblasti ekonomije i menadžmenta prirodnih resursa i nalaženju odgovarajućih naučnih rešenja u ovoj oblasti.

Prisutne je u ime grada Zaječara pozdravio pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković, koji je istakao značaj Simpozijuma koji ima međunarodni karakter, kao i tema o kojima se danas govorilo.

izvor radiomagnum.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *