Održana 7. “Bašta Balkana u Velikom Izvoru -Preko 2 000 posetilaca


U Velikom Izvoru održana je sedma po redu “Bašta Balkana. Ove godine ova tradicionalna manifestacija ugostila je preko 2000 posetilaca iz raznih krajeva Srbije i Bugarske.

foto radiomagnum.rs

U Velikom Izvoru kod Zaječara tradicionalno se organizuje „Bašta Balkana“, manifestacija koja okuplja mlađe i starije meštane, čuva tradiciju ovog kraja i održava bratske odnose sa ostalim krajevima Srbije i susednom Bugarskom.

Veliki broj građana prisustvovao je bogatom kulturno-umetničkom programu koji se održao u centru sela, a u sklopu manifestacije organizovana su razna takmičenja i nadmetanja.

U Velikom Izvoru je održano takmičenje orača, takmičenje u kuvanju sarme, borba na brvnu, nadmetanje u nadvlačenju konopca, takmičenje u bacanju bale sena preko prečke, a organizovana je i izložba golubova i sitne živine. Po rečima organizatora učešće u takmičenjima je uzelo oko 420 učesnika iz Zaječara i iz ostalih krajeva Srbije (Bugarska, selo Smoljanovci grad Montana, selo Golemanovo -opština Kula, opština Mladenovac, Svilajnac, Malo Crniće, Despotovac, Bor, Valakonje, Šarbanovac, Zrenjanin, Knjaževac, Svrljig…)

U kulturno umetničkom delu nastupili su Folklorni ansambl „Mezdra“ iz Bugarske, KUD „Carevac“ iz Požarevca, KUD „Graničar“ iz Halova i KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *