Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Negotin: drugi požar na gradskoj deponiji u poslednjih mesec dana


Prva sednica Štaba za vanredne situacije za teritoriju opšine Negotin održana je danas povodom požara na gradskoj deponiji koji je buknuo u subotu 25. maja u prepodnevnim satima. Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i komandant Štaba i predstavnici nadležnih službi, Vatrogasno-spasilačke jedinice i JKP „Badnjevo“ Negotin informisali su članove štaba o novonastaloj situaciji i preduzetim merama za gašenje požara koji je buknuo po drugi put za proteklih mesec dana na gradskoj deponiji.

foto negotin.rs

Razlog sazivanja vanredne sednice je požar koji je u subotu oko 9 časova ujutru zahvatio deo gradske deponije. Članovi Štaba informisani su o preduzetim merama na gašenju požara i angažovanju pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice i radnika JKP „Badnjevo“ i uključeni su i svi potrebni subjekti u rasvetljavanju razloga nastanka požara, imajući u vidu da je ovo drugi požar za mesec dana i da postoji sumnja da požar nije buknuo sam od sebe, već da postoji i ljudski faktor koji je uticao da se požar i desi. Posle jučerašnjeg obilaska terena i sumnje u nastanak požara, mišljenja sam da i drugi članovi štaba moraju biti uključeni u rešavanje ovog problema. Način na koji se desio i brzina kojom se širio budi sumnju da postoje drugi faktori koji su uticali na nastanak požara. Požar je lokalizovan i očekujemo da u narednih nekoliko dana bude zagašen. Upućujem apel svim sugrađanima koji odlažu otpad da vode računa da ne bi došlo do ovakve situacije ponovo, kada su kao u nedelju vremenske prilike uticale da dim prekrije grad i time ugrozi zdravlje ljudi i životnu okolinu“ izjavio je Vladimir Veličković, komandant Štaba za vanredne situacije.

foto negotin.rs

Članovi Štaba usvojili su Zaključak o merama koje je neophodno preduzeti na sprečavanju izazivanja i širenja požara na gradskoj deponiji. U narednom periodu, pojačati nadzor (dežurstva i obilasci) na gradskoj deponiji – radnika na održavanju, a uz asistenciju i u okviru svojih ovlašćenja i raspoloživosti ljudskih resursa, pripadnika Policijske stanice Negotin i svih ostalih nadležnih organa i službi, kako bi se sprečilo dalje izazivanje požara u narednom periodu i sankcionisala odgovorna lica, s obzirom na sumnju da se požari izazivaju od strane neidentifikovanih lica koji tu radnju izvršavaju sa namerom time ugrožavajući život i zdravlje građana i zagađujući životnu sredinu i uputiti apel putem kojeg će se stanovništvo opštine Negotin obavestiti o štetnosti izazivanja požara na deponijama i njegovim posledicama.

izvor negotin.rs


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *