Održana tribina „Bezbednost i zdravlje na radu“


U Zaječarskom upravnom okrugu danas je održana tribina pod nazivom „Bezbednost i zdravlje na radu – Usaglašenost domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom, manjkavost u povezivanju teorije i prakse, odnosno u primeni propisa iz ove oblasti“. Kako se čulo na tribini, najviše problema ima u građevinarstvu, gde je za prvih devet meseci ove godine, život izgubilo 8 osoba, dok je na području Zaječarskog upravog okruga zabeležena su 204 slučaja povrede na radu. Ovi podaci su svakako zabrinjavajući.

Bezbednost radnika u Srbiji nije baš na zadovoljavajućem nivou. Postoje mnogi problemi koje treba što pre otkloniti, kako bi se broj povreda na radnom mestu drastično smanjile, čulo se na današnjoj tribini. Prema rečima Marine Furtule, direktorke Uprave za bezebednost i zdravlja na radu, najveći broj povreda na radu, koje se često završavaju i smrtnim ishodom, zabeležen je ove godine u građevinarstvu.

Ove godine za prvih devet meseci 28 lica je izgubilo život, od čega 8 u građevinarstvu i 6 u delatnosti industrije. Naravno da imamo dosta problema i te probleme pokušavamo da rešimo. Jedan od načina za rešavanje problema jeste upravo Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu, koji pripremamo i verujemo da će do kraja naredne godine biti gotovo“, istakla je Marina Furtula.

Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog upravnog okruga, poslodavci ne vode dovoljno računa na obezbeđivanje zdrave i bezbedne radne sredine, pa je tako za prvih deset meseci ove godine, na području koji pokriva Zaječarski upravni okrug, zabeležene su 204 povrede na radu, dok je pet rešenja podneto o prekidu obavljanja delatnosti. Ovi podaci dovoljno govore o tome da bezbednost radnika treba povećati na što veći nivo i da se ovoj temi treba posvetiti još veća pažnja.

Jedna ovakva tema zaslužuje veliku pažnju, pogotovo što Evropska unija insistira na adekvatnoj primeni i zaštiti radnika na radu. Međutim, pored toga što su zakonski akti usaglašeni sa Međunarodnim konvencijama i pored toga što Evropska unija insistira na adekvatnoj primeni i obavezi poslodavaca da moraju da obezbede adekvatnu zaštitu radnika na radnom mestu, svedoci smo i velikog broja povreda koje se dešavaju, ne samo u Zaječarskom okrugu, već i širom Srbije. Evidentno je da se ta pravila ne poštuju baš na adekvatan način. Samo kada je u pitanju Zaječarski upravni okrug, za prvih 10 meseci ove godine imamo 204 povrede, imamo 41 rešenje o otklanjanju nepravilnosti u pogledu bezbednosti i zaštite na radu, imamo 5 rešenja o prekidu delatnosti. To dovoljno govori da poslodavci ne poklanjaju dovoljno pažnje ali i sredstava, koliko god da im je to možda mrsko ili teško, na obezbeđivanju tako kvalitetne, zdrave, bezbedne radne sredine za radnike, a znamo da je naše zakonodavstvo u potpunosti prilagođeno Međunarodnim konvencijama, znamo da je država omogućila, preko svojih organa, pre svega inspekcijskih službi, kontrolu i primenu takvih propisa na terenu. Znamo da su poslodavci i sa te strane upoznati kao i njihova ovlašćena lica ali i sami radnici ali eto, dešavaju se takve situacije koje slušamo preko medija, da dolazi do povređivanja, čak i sa onim najgorim ishodima. Država će u svom pogledu i u svom domenu, sigurno obezbediti i čvršće prisustvo svojih organa, pre svega inspekcijskih službi, u kontroli primeni tih propisa, o bezbednosti i zdravlja na radu ali ne samo u smislu prisustva i kažnjavanja što mnogi misle, već i u savetodavnom pogledu, preventivno, da stoje na raspologanju poslodavacima, kako bi kvalitetno i na pravi način primenili propise i radnicima obezbedili ono što im je neophodno i što po Zakonu imaju pravo a to je na bezbednu i zdravu životnu i radnu sredinu“, obrazložio je Paunović.

Tribini je prisustvovao državni sekretar Nenad Nerić, predstavnici lokalnih samouprava, javnih preduzeća, privatnih preduzeća iz svih gradova Zaječarskog upravnog okruga.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *