Održani 13. Dani dijaspore u Urovici


 Mesna zajednica Urovica i  Evropsko udruženje prijatelja Urovice, organizovali su na Ivanjdan 13. “Dane dijaspore”.

Pozivu za novo druženje u jednom od najvećih sela opštine Negotin odazvalo se osam ansambala i  kulturno-umetničkih društava iz negotinske, ali i opština Svrljig, Majdanpek i Braničevo. U centru Urovice okupili su se brojni Urovičani, ali i gosti iz susednih sela i opština da uveličaju manifestaciju koju zajedno organizuju matica i dijaspora.

“Dani dijaspore” u Urovici svojevrsna su smotra folklora, ali i želja meštana da od zaborava sačuvaju kulturni identitet svog sela.

Na ovogodišnjoj smotri igre i pesme iz svog kraja predstavila su kulturno-umetnička društva iz Rudne glave, Braničeva, Svrljiga, ali i učenici Osnovne škole “Branislav Nušić” iz Urovice, Etno grupa “Gergina” iz Negotina, mladi Jovan Džidarević na trubi i Duvački orkestar maestra trube iz Urovice Ljubodraga Radulovića.

U programu su učestvovala i kulturno-umetnička društva iz opštine Negotin, Karbulovo, “Floričika” iz Jabukovca, “Živorad Petrović Dudić” iz Jasenice i “Voja Čurić” iz Kobišnice, sa svojim dečijim i starijim grupama, vokalnim solistima, majstorima na narodnim instrumentima….

Ovo selo ima oko 2.600 meštana, a oživi svakog leta, kad na odmore dođu Urovičani na privremenom radu u inostranstvu. Zato im je, ističu, i važno da vezu sa zavičajem održe i kroz ovakve smotre.

Izvor: ngportal.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *