Održani 35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga u Gamzigradskoj banji


Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, u Gamzigradskoj banji u Zaječaru, u subotu su organizovani 35. Susreti zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga. Na stručnim sastancima obrađene su teme „Uticaj balneofizikalnih procedura u lečenju arterijske bolesti“ i „Toaleta arterijskih i venskih ulceracija“.

U Zaječarskom i Borskom okrugu se tradicionalno održavaju Susreti zdravstvenih radnika, i to od 1983. godine, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, je ove godine prvi put domaćin susreta. Prema rečima Maje Miloradović, glavne sestre Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji i predsednice Organizacionog odbora 35. Susreta zdravstvenih radnika, ovakvi seminari su od velikog značaja za medicinske radnike, a Specijalna bolnica je, prema svemu sudeći, uspela da opravda očekivanja.

„Sada nakon završetka stručnog dela današnjih 35. Susreta zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga, mogu da kažem da smo opravdali ukazano poverenje Udruženja zdravstvenih radnika oba okruga. S obzirom na to da smo prvi put domaćini ovih susreta, velika je odgovornost bila da se pripremi i akredituju radovi iz oblasti naše ustanove. Veliki broj prisutnih zainteresovanih zdravstvenih radnika ukazuje na specifičnost rada naše ustanove s obzirom na to da smo jedina bolnica na teritoriji oba okruga koja se bavi primenom balneofaktora u rehabilitaciji“, rekla je Miloradović.

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, obeležava se u celom svetu, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije. Belo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost. Izabrana je bela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku negu svih ljudi od starne sestara. Prema rečima Vesne Petrović, medicinske sestre, koja 30 godina radi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“, obeležavanje ovog dana je od velike važnosti za sve medicinske sestre.

„Veliko je zadovoljstvo, pre svega, što smo svi na jednom mestu sa područja oba okruga. Lepo je videti sve te ljude, i mlade i starije koji se bave tim poslom. Na ovim skupovima razmenimo iskustva, upoznamo se sa temama, ali i čujemo neke od novina. Stičemo na taj način nova znanja i iskustva“, istakla je Vesna i dodala da je poziv medicinskih sestara veoma lep i human poziv.

„Najlepši je poziv, veoma human poziv. Veliko je zadovoljstvo kad pacijent ode od nas, zadovoljan i srećan. Ja sam sestra koja radi na Odeljenju neurologije, zato što ja to želim i zato što volim, jer se tamo nešto dešava. Dođe pacijent koji je nepokretan, koji apsolutno zavisi od nas. Takvog pacijenta, posle tretmana, kad vidite da ide samostalno ili uz pomoć nekog pomagala, ništa više od toga vam ne treba. Njegov osmeh, njegovo zadovoljstvo, to je nešto najlepše i to je nešto što ništa drugo ne može da nadoknadi. Zbog toga volim taj posao i zbog toga je obeležavanje ovog dana za nas veoma važno“, dodala je Vesna.

Nakon stručnog dela, učesnici 35. Susreta zdravstvenih radnika Zaječarskog i Borskog okruga obišli su kasnoantički lokalitet „Felix Romulijana“

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *