Otvaranje 45. Susreta sela 31. marta u Jabukovcu


Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ u opštini Negotin, biće otvorena 31. marta u Jabukovcu, nastupom kulturno-umetničkih društava „Floričika“ i „Čučuk Stana“ iz Sikola, odlučeno je na sastanku koji je održan u prostorijama Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Sastanku su prisustvovale Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin i Tatjana Panić, u Opštinskom veću opštine Negotin zadužena za kulturu, turizam i informisanje, organizatori i predstavnici prijavljenih mesnih zajednica i kulturno-umetničkih društava zainteresovanih za učešće na 45. Susretima sela.

Foto: negotin.rs

Prisutne je na početku, u ime organizatora manifestacije, Doma kulture, pozdravio Vladimir Radić, v.d. direktora. Pokrovitelj manifestacije i ove godine je Opština Negotin, a prisutnima se ispred lokalne samouprave obratila Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin.

“Želim da vam se zahvalim, što iz godine u godinu, uz podršku našeg Doma kulture, ulažete velike napore i trudite se da manifestacija koja beleži više od četiri decenije i dalje traje. Znam da vam nije lako da se organizujete, imajući u vidu veliki odliv našeg stanovništva, pogotovu iz mesnih zajednica. Iz tog razloga su vaš rad u kulturno-umetničkim društvima u vašim selima i vaša istrajnost, još vredniji. Naša zajednička misija je čuvanje naše tradicije i običaja. Mi ćemo se, kao lokalna samouprava, uvek truditi da vam budemo na raspolaganju i da pomognemo kako bi naši Susreti sela okupili što više učesnika. Svima želim uspešne Susrete sela i neka pobedi najbolji učesnik“ – istakla je Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Za učešće u 45. smotri izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela 2018. godine”, prijavilo se 10 mesnih zajednica – Jabukovac, Tamnič, Sikole, Šarkamen, Bukovče, Štubik, Kobišnica, Čubra, Karbulovo i Jasenica.

Manifestaciju će 31. marta u Jabukovcu otvoriti prošlogodišnji pobednik KUD „Floričika“ koje će ugostiti kulturno umetničko društvo „Čučuk Stana” iz Sikola. Poslednji susret biće održan 29. aprila u Sikolu, nastupima folklornih ansambala „Čučuk Stana“ i „Voja Čurić“ iz Kobišnice.

Propozicije takmičenja ostale su iste. Opština Negotin, kao pokrovitelj manifestacije obezbediće ove godine po 70 000 dinara za svako kulturno umetničko društvo, za pripremu i organizaciju, dok će Dom kulture obezbediti prevoz učesnika i ozvučenje.

Završna smotra biće održana u maju, u okviru Majskih svečanosti povodom Dana opštine Negotin, kada će će se u revijalnom programu predstaviti najbolje tačke i biti proglašen pobednik 45. po redu manifestacije „Susreti sela“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *