Otvoren 34. Festival mladih pesnika „Dani poezije“


U prepunoj sali zaječarskog teatra danas je otvoren 34. Festival mladih pesnika „Dani poezije“. Okupljenje pesnike, učenike zaječarskih osnovnih škola i njihove nastavnike  u ime grada i ime ustanove pozdravio  je Vladimir Đuričić , direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

 Festival je otvorio jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović, koji je naglasio da ovo nije samo praznik samo za Zaječar, već i za njega lično i pročitao šta o pisanju pesama za decu misli Duško  Radović jer nam je ostavio veliki zavet o tome kako treba pisati za decu: Deca se mogu smatrati narodom pa  je i književnost za decu kao narodna razumljiva za sve, jednostavna, naivna i vedra. Vedrina je za mene najpre znak detinjstva. Zatim  znak duhovnog i duševnog zdravlja . Vedrina je i povod i smisao mog bavljenja literaturom. Znači pisati čitko, kratko i jasno. To bezmalo znači biti saradnik sunca.

Ršumović je najavio svoj novi projekat koji će se zvati „Saradnici sunca“ kako je pesnike za decu nazvao Dušan Radović.Pod tim imenom, od ove godine na Zlatiboru biće organizovana škola kreativnog pisanja gde će pesnici za decu iz cele Srbije raditi sa decom talentovanom za pisanje.

Potom je okupljenim učenicima zaječarskih osnovnih škola  bilo predstavljeno stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića, kroz razgovor pesnika sa profesorom srpskog jezika Stevanom Jovanovićem.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 18:00 sati u Radul-begovom konaku gde će biti priređen portret pesnika  Dragana Jovanovića Danilova, jednog  od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a  gost festivala od 20:00 biće Petar Semolič iz Slovenije, jedan od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika.Tokom trajanja festivala  biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba i iz Norveške, a gošća smotre  biće i Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“  i „Đura Jakšić“.Poslednjeg dana festivala, u subotu 25. maja od 19:00 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković.Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala i proglašenje pobednika  , kao i dodela nagrade „Sergije Lajković“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *