Otvoren 53. Festival “Mokranjčevi dani”


U slavu velikog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, danas je u dvorištu njegove rodne kuće, uz zvuke fanfara i šestu Mokranjčevu rukovet, u izvođenju združenih negotinskih horova i učesnika tradicionalnog „Natpevavanja“, kojim je dirigovala mr Tamara Adamov Petijević, otvoren pedeset treći po redu Festival “Mokranjčevi dani”.

foto negotin.rs

Ceremonija svečanog otravanja počela je tradicionalnim podizanjem festivalske zastave, a nakon toga delegacije Opštine Negotin, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Umetničke škole “Stevan Mokranjac” Muzeja Krajine i KUD “Mokranjac” iz Mokranja, položile su vence i cveće ispred spomenika velikom kompozitoru.

Učesnike festivala i brojne goste na početku svečanog otvaranja, pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin. U svom obraćanju on je poželeo dobrodošlicu na 53. festival posvećen Mokranjcu.

foto negotin.rs

Nema veće časti od ove koja je meni pripala, da vas u ime Negotinaca i lokalne samouprave, koja organizuje Festival u slavu našeg Stevana Stojanovića Mokranjca, pozdravim i uputim reči srdačne dobrodošlice. I ove godine s radošću, punog srca, i raširenih ruku , kako i dolikuje srpskim domaćinima, dočekujemo umetnike, muzikologe, stvaraoce, poštovaoce Mokranjčevog opusa, drage goste koji su deo zajedničke misije negovanja i očuvanja Mokranjčeve muzičke zadužbine. Otvaranje festivala „Mokranjčevi dani“ praznik je srpske kulture. Podsetiću vas na reči koje je prilikom svečanosti upriličenoj povodom otkrivanja spomenika čuvenom Hajduk Veljku, davne 1892. godine, kada je i prvi put izvedena Šesta rukovet, nezvanična himna Negotina, izgovorio ministar vojni, đeneralštabni pukovnik Dimitrije Đurić, izaslanik kralja Aleksandra Obrenovića: „Narod koji poštuje svoje zaslužne ljude, vazda će ih imati. Narod koji zaboravlja zasluge svojih velikih ljudi, neće ih ubuduće imati. Ne zaslužuje ih.“ To je bio trenutak koji je na istorijskom tlu hrabre pogibije, povezao tri najznačajnija naša velikana Veljka Petrovića, tada prisutne, Đorđa Stanojevića i Stevana Stojanovića Mokranjca. Svedoci smo da naši velikani nisu zaboravljeni, jer ne prođe ni dan a da se u njihovom gradu, ne spomene šta su za svog života učinili za Negotin, Srbiju, svet. 53. Mokranjčevi dani su naše hvala, Stevanu Mokranjcu, na tome što je Negotin učinio muzičkim gradom, svoje sugrađane i Srbiju ponosnim delom muzičkog nasleđa Evrope i sveta. “ – rekao je Veličković.

foto negotin.rs

Čast da bude besednik na 53. Mokranjčevim danima pripala je Aji Jung, direktorki Beogradskog festival igre. Ona je u svojoj besedi između ostalog istakla.
Mokranjac je bio jedan od onih Srba koji ne čekaju da se stvari same dogode i kojima niko ne smeta ili stoji na putu. Bio je inteligentan, uporan i odgovoran da pronalazi načine kako bi u svom vremenu postojao i stvarao. Duboko svestan da neko drugo i bolje vreme jednostavno nije imao. Stojeći pred vama, uvaženim stručnjacima i ljubiteljima opusa ovog genija, ne znam šta bih pre pomenula, njegov izvođački dar i umetničko stvaralaštvo, njegove organizatorske sposobnosti i pokretačke kapacitete, beskrajnu želju, prikupljeno znanje i ogroman rad da muziku učini velikom i važnom …Talenat i energiju kojom je umeo svoju malu zemlju da postavi u sam vrh evropskih umetničkih rezultata. Kompozicije, muziku, ali i veru u budućnost koja se može sanjati jedino onda kada postoje uslovi za obrazovanje.

foto negotin.rs

Muzičke svečanosti u slavu velikom kompozitoru, ove godine otvorio je Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
53. „Mokranjčevi dani“ trajaće do 21. septembra, kada će svečano biti zatvoreni koncertom Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a i dečijih horova iz Negotina i dodelom festivalskih priznanja.

izvor negotin.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *