Otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“


U Klubu kulture „Naše mesto“ u Kotlujevcu, sinoć je svečano otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“ kao i izložba radova učesnika prošlogodišnje kolonije.

Manifestaciju je otvorila Elena Petrović , pomoćnica gradonačelnika Zaječara, koja je istakla da je grad Zaječar ponosan na koloniju koja se organizuje već 26 godina jer čuva tradiciju i umetnost kao najveće kulturno bogatstvo i poželela dobrodošlicu svim učesnicima kolonije . Ona je izrazila zadovoljstvo što je ove godine kolonija uglavnom satkana od mladih umetnika što je najlepše što se može poželeti.

Vladimir Đuričić ,direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ zahvalio je svima koji su učestvovali u organizovanju prošlogodišnje i ovogodišnje kolonije, a posebno selektoru Mr Dragu Simiću zahvaljujući kome su slike sa ove kolonije prvi put posle četvrt veka izložene van Zaječara i to ne bilo gde već na otvaranju Vukovog sabora u Loznici.

Posebnu zahvalnost dugujemo i svim onim ljudima koji su ovu koloniju ustanovili i nisu dozvolili da posle četvrt veka propadne i nestane kao mnoge kolonije u Srbiji, već su je i u teškim vremenima održali i sačuvali. Zahvalnost dugujemo i institucijama koje koloniju pomažu svih ovih 26 godina, pre svega gradu Zaječaru kao osnivaču i domaćinu kolonije zatim Elektroprivredi Srbije i njihovom predstavniku Draganu Rapajiću koji omogućavaju smeštaj učesnika u Gamzigradskoj banji, kao i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ sa direktorom Dr Radetom Kostićem na čelu “ istakao je Đuričić.

Mr Drago Simić, selektor Međunarodne likovne kolonije je naglasio da su radovi na prošlogodišnjoj koloniji rađeni u inspirativnom ambijentu i odličnoj atmosferi tako da je rezultat toga prelepa izložba slika sa značajnim likovnim delima koja ostaju u fundusu grada Zaječara. Istakao je da ne sumnja kako će i ovogodišnja kolonija biti veoma uspešna i napomenuo da je sastav ove godine podmlađen, tako da će i dela biti u tom duhu.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 12 umetnika iz Srbije i Bugarske. To su : Jelena Milošević, Sanja Momčilović,Silvija Bogić, Jelena Obrenović Damjanović, Nevena Lefterova, Evgenija Lefterova, Borjana Popova ,Drago Simić, Rajko Karišić,Đorđe Simić, Marko Stajić i Mirko Stokić.

Učesnici kolonije će i ove godine pokloniti gradu Zaječaru po dva umetnička dela, kao legat.Inače, na sinoćnoj svečanosti umetnički fotograf Rajko Karišić, višegodišnji učesnik kolonije , poklonio je direktoru zaječarskog teatra fotografije sa njegovim portretom.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *