Otvorena izložba “Carevi i blago – raskoš rimske Srbije” – FOTO


U Italijanskom gradu Akvileji, u palati Meizlik, otvorena je izložba “Carevi i blago – raskoš rimske Srbije”.

Na otvaranju su govorili Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja, ambasador Srbije u Rimu Nj. E. Goran Aleksić, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i infomisanja i gradinačelnik Akvileje Gabrijele Stangero.

Izolžba je izazvala veliko interesovanje tako da su vest preneli svi vodeći italijanski mediji, medju njima i nacionalna agencija ANSA.

Svečanom otvaranju prisuatvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i kulturnog miljea Italije i više stotina građana Akvileje.

Na dva sprata palate u veoma modernoj postavci koju su zajednički osmislili naši i italijanski stručnjaci, dizajneri, arhitekte i arheolozi, izloženo je 61 umetničko delo iz bogatih zbirki 8 muzeja u Srbiji.


Naročito interesovanje posetilaca izazvali su pozlaćeni rimski paradni šlemovi iz Jarka i Berkasova, glava imperatora Konstantina Velkog, kao i porfirni portret imperatora Galerija.

Zbirka porfirnih nalaza iz Sremske Mitrovice po prvi put je prikazana u inostranstvu i takođe je izazvala veliku pozornost prisutnih.

Zajednička ocena nasih i italiianskih stručnjaka je da je postignut veliki uspeh organizacijom ove izložbe koja ukazuje na važnost prostora Srbije u razvoju Rimskog carstva i činjenicu da je na tlu današnje Srbije rođeno 17 rimskih careva.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *