Ovog leta bogat kulturno-umetnički i muzički program u Zaječaru


Ovog leta, kao i prošle godine, Narodno pozorište Timočke Krajine –   Centra  za kulturu „Zoran Radmilović“ priprema bogat kulturno-umetnički i muzički program kako u gradu tako i u zaječarskim selima.

Već u nedelju 14.jula na Popovoj plaži biće održana prva smotra folklornih ansambala „Razvilo se kolo kraj Timoka“ na kojoj će učestvovati  9 folklornih ansambala iz Timočke krajine, Paraćina i Zrenjanina. Početak je u 20:00 sati, rečeno je na konferenciji za medije u zaječarskom teatru.

Direktor ustanove  Vladimir Đuričić je rekao da kada su pre više od godinu dana sa  gradonačelnikom Zaječara razmišljali o osnivanju gradskog hora i folklora, zamislili su i organizovanje festivala folklora i klasične muzike. On je izrazio zadovoljstvo što se ove godine organizuje smotra folklora i izrazio nadu da će već  iduće godine postati festival  jer je cilj ustanove da sve što organizuje u narednom periodu bude bolje. Festival klasične muzike biće organizovan na proleće, zajedno sa Eparhijom Timočkom i gradom , rekao je Đuričić

Umetnički rukovodilac  Gradskog folklornog ansambla „ZORA“ Nenad Petković je istakao da  ovakva smotra folklornih ansambala kakva će biti u nedelju, nikada do sada nije bila u Zaječaru niti u Timočkoj Krajini. Ideja vodilja je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine, čemu će doprineti kolorit kostima najpoznatijih srpskih koreografa i kvalitet igre, a lepoti smotre doprineće i ambijent Popove plaže, rekao je Petković. Smotri će predhoditi defile učesnika  predvođenih trubačima, od pozorišta kroz centar grada do Popove plaže, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji. Petković je pozvao građane da 14.jula dođu na Popovu plažu i vide šta će prikazati čuvari narodne tradicije.

Kada je o pozorišnoj aktivnosti reč, direktor je naglasio da predstava „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića, koju je zaječarski teatar uradio  sa Narodnim pozorištem iz Prištine,  postiže lep uspeh i da on ne pamti da je neka predstava zaječarskog pozorišta toliko puta izvođena na strani, širom Srbije, za tako kratko vreme. Podsetio je i na festivalsku nagradu na „Novom tvrđava teatru“ u Čortanovcima, i najavio da će početkom avgusta predstava biti izvedena na Nišvilu,na niškoj tvrđavi a krajem avgusta otvoriće „Antika fest“ na Romulijani.

,,Predstava „Žene iz Troje“ u koju smo uložili ogroman napor ansambla zaječarskog pozorišta, ali malo finansijskih sredstava, donosi nam veliku korist“, rekao je Đuričić i dodao da su održane kontrolne probe predstave ,,Petra“ u režiji  Irfana Mensura, a rad na predstavi u kojoj će igrati četiri glumice među kojima je Tanja Bošković , i koja će otvoriti „Dane Zorana Radmilovića“, počeće u prvoj polovini septembra.

Podsetio  je i na manifestacije koje će do kraja jula biti  održane u selima: 12.07.-14.07. ,,Petrovdanski dani“  u Grlištu, 17. i 18.07.-  2. Festival „Vlaške lepote Balkana“, Velika Jasikova, 19. i 20.07. „Sabor frulaša“ , Grljan, 21.07. „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“, Dubočane, 27.07.,, Jasenovačko leto“, Veliki Jasenovac.

Vladimir Đuričić je obavestio novinare da je u Klubu kulture u Kotlujevcu sinoć  počeo  da radi kafić, tako da će i to biti jedan od pratećih sadržaja naših aktivnosti u ovom žarištu  kulture. Ljudi iz tog dela grada, kao i korisnici Centra za kulturu, posetioci pozorišnih predstava i drugih kulturnih dešavanja sada  imaju gde da popiju kafu ili piće po povoljnim cenama, istakao je Đuričić i dodao da će već 16.jula u Klubu kulture biti održana promocija knjige“Srpske staze u Skandinaviji“ autora iz Timočke Krajine Tihomira Barbulovića.

Na pres-konferenciji novinarima se obratio i suvlasnik „MG“ studija Branko Grujić, sa kojim će Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ organizovati nekoliko muzičkih  dogadjaja tokom leta:  „Veče sevdaha“ , 24. jula na Popovoj plaži,  „Veče starogradskih  orkestara“  7. avgusta ispred Radul begovog konaka i „Za rok scena“ 20. avgusta na zaječarskom Trgu. Kako je rekao Grujić, na večeri sevdaha učestvovaće devetoro kvalitetnih pevača iz Timočke Krajine, ispred konaka će svirati više orkestara starogradske muzike,  a na „Za rok sceni“ učestvovaće 6  bendova među kojima i „Zlatni prsti“, sa novim albumom i  novim kompozicijama  koje je komponovao Momčilo Moša Radenković, ali i sa starim hitovima.  Grujić je najavio veliki „come back“ „Zlatnih prstiju“  sa Mošom Radenkovićem i novim članovima sastava.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *