Pesma i igra ne poznaju granice


U ponedeljak 24. septembra, u amfiteatru kod Zavičajnog muzeja zajednički koncert su održali KUD „Soko” i tri kulturno-umetnička društva iz Bugarske. Grupe iz Sofije koje su učestvovale su: Tancova grupa „Folkpalitra”, Folklorna grupa „Simeon Napevi” i Folk-dens ansambl „Sivek” iz Gabrova.

Foto: soko-banja.org

Veliki broj gledalaca propratio je nastup ovih ukupno pet društava čiji su članovi bili starosti od 30 do 50 godina. KUD „Sokobanja” se predstavilo igrama prvog i drugog ansambla dok su gosti iz Sofije nastupili sa jednim pevačkim i dva igračka društva.

Predsednik KUD-a, Slavoljub Ćirković rekao je da je ovaj koncert organizovan u saradnji sa T.A. „Palma”, u čijim objektima su gosti iz Bugarske bili smešteni. Ovom prilikom, na koncertu srpsko-bugarskog prijateljstva, dogovorena je i saradnja u narednom periodu budući da su gosti oduševljeni gostoprimstvom i Sokobanjom. Naredni dolazak će dočekati s nestrpljenjem a on će biti maja naredne godine na „Međunarodnom festivalu folklore veterana i rekreativaca”.

KUD „Soko”, koje trenutno ima 150 članova raspoređenih u sedam ansambla, aktivno je tokom cele godine. Nastaviće sa nastupima u Trsteniku dok će već krajem oktobra organizovati folklor ekskurziju u Italiji, nakon čega će uslediti jubilarni 20. koncert.

Preuzeto: soko-banja.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *