Planinarsko okupljanje “Radenkovanje”


Poslednjih 6 godina u selu Radenkovac nadomak Sokobanje, organizuje se planinarsko okupljanje poznatije kao “Radenkovanje”.

Foto: soko-banja.org

Organizatori ovog okupljanja su Planinarsko društvo”Oštra čuka” i MZ “Radenkovac”. Svake godine, broj planinara koji dolaze na ovom okupljanju postaje sve veći, planinari dolaze iz svih krajeva Srbije, samim tim javila se i potreba za izgradnju planinarskog doma. Izgradnjom planinarskog doma rešen je problem za sve one koji nisu iz Sokobanje i koji posle završenog okupljanja ne mogu istog dana da se vrate svojim kućama,sada mogu da prenoće u planinarskom domu.

Na ideju da se prostorije stare škole, koja je već nekoliko godina prazna jer nema učenika, došli su predstavnici planinarskog društva u saradnji sa Opštinom Sokobanja i MZ Radenkovac. Ovaj projekat je realizovan uz dozvolu i pomoć direktorke škole Tanjom Gligorijević. Planinarski dom sada poseduje prostoriju za ručavanje, kuhinju i 8 kreveta. Predsednik PD”Oštra čuka” Mladen Antić zahvalio se svima koji su doprineli u realizaciji ovog projekta.

Predsednik Planinarskog društva Mladen Antić kaže da dom još nije završen u potpunosti, ali bitno je da funkcioniše. U planu je da se u narednom periodu organizuju edukativne radionice iz oblasti biologije i geografije, a u planu je da se uključi i orjetiring jer ima dosta planinara koji su bili u izviđačima.

Na ovogodišnjem, 6.”Radenkovanju” učestvovalo je preko 150 planinara iz svih krajeva Srbije. Na raspolaganju su bile 2 staze, lakša dužine 5km i teža koja je imala dužinu od 14km.

Ove godine planinare je pratio sneg i jak vetar, ali su po završetku pešačenja mogli da se okrepe vrućim čajem i planinarskim pasuljem u novim prostorijama planinarskog doma.

Preuzeto: www.soko-banja.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *