Počeli pripremni radovi za izgradnju “Turskog toka” kroz Srbiju


Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o davanju garancije države u korist tri banke u Srbiji za kredit „Srbijagasa“ od 70 miliona evra, a za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama. Predlog tog zakona, koji je Vlada usvojila 11. aprila, ušao je u skupštinsku proceduru.

foto pixabay.com

Država garantuje u korist tri banke, „Sosijete ženeral“, „Komercijalne banke“ i „Vojvođanske banke“ zaduženje „Srbijagasa“, a po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda, (deonica Turskog toka), na teritoriji Srbije, kroz ulaganje u kapital preduzeća „South stream Serbia“ koje je registrovano u mestu Cug u Švajcarskoj. Preduzeće je u vlasništvu Srbijagasa koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog Gasproma koji ima 51 procenat kapitala.

Pripremni radovi na izgradnji deonice Turskog toka kroz Srbiju nedavno su počeli, očekuje se izdavanje garđevinskih dozvola do kraja meseca, a trasom od 403 kilometara kroz našu zemlju gas bi išao ka susednoj Mađarskoj u svom „osnovnom“ toku. Nakon izdavanja građevinskih dozvola sledi i zvanično otvaranje radova na izgradnji deonice Turskog toka kroz Srbiju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je da će isporuka ruskog gasa Srbiji preko „Turskog toka“ početi 2020. godine.

TRAŽE SE RADNICI

U švajcarskoj kompaniji „Adeko”, koja zapošljava radnike na izgradnji gasovoda, kažu da im je u prvoj fazi potrebno 120 radnika, a da će posle dva do tri meseca angažovati još oko 300

Potrebni su rukovodioci građevinskom mehanizacijom, vozači viljuškara, automehaničari, autoelektričari, električari održavanja, vozači kamiona i fizički radnici. Prvi radovi počeće u maju. Kako je najavjeno, u prvih nekoliko meseci radiće se na teritoriji Velike Plane, a kasnije Paraćina, Jagodine i Zaječara sve do granice sa Bugarskom.

U Opštini Velika Plana već je obavljen  razgovor sa velikim brojem  kandidata.

JAVNA PREZENTACIJA U ZAJEČARU  9. MAJA

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije organizuje javni uvid, javnu prezentaciju i raspravu povodom podnetog zahteva za davanje saglasnosti na ažuriranu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta magistralnog gasovoda – interkonektora, granica Bugarske – granica Mađarske, za deonicu 1, granica Bugarske (Vrška Čuka) – Žabari, dužina 147 killometara na teritoriji Grada Zaječara i opština: Boljevac, Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac i Žabari. Nosilac projekta je „Gastrans“ d.o.o. – Novi Sad  iz Novog Sada.

Uvid u studiju može se izvršiti u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1. Novi Beograd, kancelarija 428, svakog radnog dana od 11 do 14 časova, počev od dana objavljivanja ovog obaveštenja, na sajtu Ministarstva http/www.ekologija.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/ i u prostoriji Kancelarije za zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Zaječara, ul. Krfska 4 (iznad ureda, soba br.7), najkasnije do 8.05.2019. godine, radnim danom od 11 do 14 časova.

Primedbe i mišljenja na ažuriranu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu se podnose u pisanom obliku i dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1, Novi Beograd.

Javna prezentacija i rasprava održaće se 9.05.2019. godine sa početkom u 13 časova, u prostorijama Gradske uprave Grada Zaječara – sala Gradskog veća.

preuzeto radiomagnum.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *