Počinje izgradnja “TURSKOG TOKA”


Gradski većnici u Zaječaru dali su saglasnost gradonačelniku Zaječra Bošku Ničiću za donošenje rešenja o davanju građevinskog zemljišta grada Zaječara u zakup , neposrednom pogodbom, uz naknadu, zakupcu „Infrastructure Development and Construction“ DOO Novi Beograd i za zaključenje ugovora, sa ovom kompanijom, o davanju zemljišta, na određeno vreme, kako bi se na Kraljevici izgradilo privremeno naselje za potrbe gradnje Turskog toka.

„U sklopu izgradnje samog naselja nešto treba da odradi kompanija koja je izvođač radova za Gasprom, dok će Ministarstvo energetike, Ministartsvo privrede i Grad Zaječar, odraditi ono što je infrastrukturno. To nije mali posao, na površini od table „Dobro došli“ do poligona za obuku vozača. Sređivanje ovih, blizu 15 hektara zemljišta, za nas je velika stvar. Kasnije kada oni napuste ovo naselje, mi ćemo moći tu da započnemo sa izgradnjom onoga što je predviđeno za dve godine, a to je atletska staza. Ovaj novi fudbalski stadion koji se gradi, neće imati atletsku stazu, a mi smo je obećali našoj deci. Paralelno sa izgradnjom ovog naselja i izgradnjom Turskog toka, radiće se, verovatno od jeseni, i na objektu stadiona. Deo tog prostora je skoro sređen, i ostala nam je još karting staza na mestu sadašnjeg vašarišta, ali za to još nismo našli partnera. Do tada će se vašar održavati tu gde je i do sada, a kasnije ćemo ga preseliti iza poligona za obuku vozača“, rekao je juče gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dodao:

„Lepe vesti su da je sutra testiranje prvih 20 radnika iz Zaječara koji će raditi na obezbeđenju kampa koji se gradi. Oni će raditi preko kompanije „Gem“ koja je angažovana za obezbeđenje naselja i kampa u naredne dve godine. Tu će biti 2500 radnika. Pored ovoga što ćemo dobiti kroz zakup zemljišta, najveća dobit će biti od poreza na plate jer će svi ti ljudi biti prijavljeni privremeno kao radnici u Zaječaru, a gradu pripada 76% poreza na zarade, a njihove su velike. Na Kraljevici se neće ništa stambeno graditi, a ovo je sve privremeno“.

Ničić je istakao da je gasovod od velikog značaja za celu Timočku krajinu, za sve privrednike, te da će se istovremeno sa trasom gasovoda od Zaječara ka Paraćinu raditi i na izgradnji i polaganju cevi koje će sprovoditi gas od podstanice do Zaječara. Kako je krajem prošle godine objavljeno, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, dok će pun kapacitet gasovod Turski tok dostići 2022. godine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *